terça-feira, 19 de março de 2024

S’ha mort, gran referent de la cultura popular i autor del segrest de la marededeu de Núria

L'any 1967 va segrestar la imatge de la Mare de Déu per impedir que el franquisme la fes servir per legitimar la dictadura



Aquest dissabte s’ha mort Nemesi Solà. Solà ha estat tota la seva vida cristià de base, escolta i activista defensor dels drets culturals i nacionals catalans. El 1967 va participar en el segrest de la marededeu de Núria per impedir que fos coronada pel franquisme. I, com a membre de l’Associació de Tradicions i Costums, va ser un dels impulsors de la Flama del Canigó. També fou un dels fundadors del Memorial 1714 per a la recuperació i dignificació d’aquest espai.

Aquest diumenge es farà una vetlla a Barcelona i la missa de cos present tindrà lloc dilluns a l’església de Sant Pere Pescador a les 16.00 hores.

Durant la seva vida ha participat en moltes accions i iniciatives amb l’objectiu de restaurar i recuperar tradicions i costums del nostre país. Ha estat també vinculat amb Òmnium Cultural d’ençà de la seva fundació, quan era un grup de cultura popular anomenat Tradicions i Costums. Ha rebut el premi Joan Amades i l’any 2018 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

Un dels episodis més espectaculars de la vida de Nemesi Solà va ser el rapte de la marededeu de Núria per a impedir que el franquisme la fes servir per legitimar el règim. D’aquell episodi en va parlar llargament en aquesta entrevista a VilaWeb: “Vam raptar la marededeu de Núria per dignitat”


[Font: www.vilaweb.cat]






Sem comentários:

Enviar um comentário