sexta-feira, 6 de julho de 2018

tzatziki m

Primera documentació: 19/04/2005
Tipusmanlleu del grec
ContextosMengem sota unes moreres plats típics: albergínia, tzatziki, farcells d’espinacs, formatge feta a dojo i un vi retsinat que ens refresca el migdia. [Avui, 19/04/2005]
La carta ofereix platets (estranyament anomenats tapes) i plats principals. Impecable el tzatziki (iogurt cremós, cogombre) i fantàstica la melitzanosalata a base d’abundant albergínia rostida i pebrot vermell. [La Vanguardia, 14/07/2017]
ObservacionsEl tzatziki és un aperitiu típic de la gastronomia grega, turca i persa, que consisteix en un preparat amb iogurt, cogombre i all, al qual s’afegeixen, també, pebre negre, suc de llimona i oli d’oliva. A més, es pot utilitzar com a salsa per acompanyar amanides o plats de carn o peix, com el suvlaki o el gyros.
Aquest mot és un manlleu que prové del grec τζατζίκι, que s’ha pres, alhora, del turc cacik. És una salsa amb història, ja que els historiadors apunten que va aparèixer al segle v aC, a l’antiga Grècia. El trobem sobretot en el mezze, que és una mena de plat variat típic, que sovint s’acompanya d’una beguda alcohòlica típica, el raki.

[Font: neolosfera.wordpress.com]

Sem comentários:

Enviar um comentário