quinta-feira, 24 de maio de 2018

L’autèntica vida secreta de la família de Salvador Dalí

La historiadora figuerenca Mariona Seguranyes ha culminat la investigació de set anys sobre l’entorn familiar i personal de Salvador Dalí. Ho ha plasmat amb una exposició i el seu respectiu catàleg Els Dalí de Figueres. La família, l’Empordà i l’art, una obra de referència on es descriu la família: els Dalí, el context humà i el paisatge que forja el Salvador Dalí més universal.


La família Dalí amb la família de la muller de Rafael Dalí, Conxita Pascual. 
Al darrere, al costat esquerre, Salvador Dalí Cusí amb el seu primer fill en braços (c. 1902).

Escrit per David Parreño Mont

Mariona Seguranyes estira el fil del llibre Salvador Dalí vist per la seva germana, escrit per Anna Maria Dalí. La investigadora va voler saber els motius secrets de la germana per editar aquest llibre on intenta justificar el seu paper en la trajectòria del gran pintor. El nou llibre aporta el dietari de la seva germana, un text fins ara inèdit que ajuda a entendre l’important paper d’Anna Maria i, també, permet contrastar molts aspectes que s’havien afirmat sobre la vida de Salvador Dalí. Una de les principals conclusions de la historiadora és que tota la família treballava com un engranatge al servei del pintor.


“L’Anna Maria viu l’univers del seu germà d’una manera molt propera”, explica l’autora, i això li ha permès conèixer successos més privats com la trobada entre la família Dalí i Federico Garcia Lorca la Setmana Santa del 1925 o el viatge del pintor a París perquè conegui Picasso. El dietari revela una gran complicitat entre els dos germans, ja que Anna Maria Dalí sovint fa de model i transcriu les seves cartes, cosa que fa que sigui un testimoni clau per conèixer de prop el personatge. Finalment, però, acaben trencant i Anna Maria acusa Gala Dalí de fer llum de gas. És per això que Anna Maria Dalí, llavors, sentiria la necessitat de fer-se escriptora i posar la família al lloc que li tocava després de les desavinences amb el seu germà.


Una altra gran sorpresa de la investigació ha estat el pare del pintor: Salvador Dalí Cusí, notari de professió amb un passat trencador i revolucionari. El seu pare era una ment liberal, oberta i progressista que havia teixit amistat amb Amadeu Hurtado i Pere Coromines. Per Seguranyes, si entenem el notari, podem entendre força bé el pintor. La figura paterna va ser molt present en la figura del pintor fins que l’esclat de la guerra marqués un abans i un després en la vida de la família. Tot i això, l’autora explica el notari Dalí Cusí havia destinat molts recursos a la formació del seu fill. De fet, en el llibre s’explica com va defensar el seu fill per carta quan el van expulsar de l’Acadèmia de Belles Arts de San Fernando de Madrid.


Els desacords ideològics i les seves reconciliacions, més enllà de conformar la seva biografia familiar, permeten llegir millor l’obra de Dalí, sobretot perquè les seves vivències personals sempre eren objecte de matèria pictòrica.


D’esquerra a dreta, asseguts, Anna Maria i Salvador Dalí, i Regino Sainz de la Maza. 
Darrere el pintor, dret, Federico García Lorca agafant la mà de Rosa Maria Salleras (1927).

Mariona Seguranyes, doctora en Humanitats, ha aplegat en aquest volum de gairebé 300 pàgines molta documentació valuosa formada per cartes, imatges i documents, molts d’ells inèdits i procedents de col·leccions privades. Forma part del catàleg de l’exposició que es pot veure al Museu de l’Empordà (Figueres) fins al 4 de novembre. L’alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, assegura que aquesta recerca era necessària per contextualitzar l’entorn més proper després que s’hagi vessat tinta sobre el Salvador Dalí universal. El director del centre, Eduard Bech, explica que amb aquesta exposició volen seguir apostant per la investigació, que comença al segle XVIII i acabarà amb la mort de Salvador i Anna Maria Dalí el 1989.


 [Fotos: Arxiu particular - font: www.nuvol.com]

Sem comentários:

Enviar um comentário