sábado, 8 de junho de 2019

La xarxa d'albergs Xanascat promou àpats amb productes de proximitat, accessibles a tothom i de cuina catalana


El projecte també contempla un concurs de subministres de proximitat i la possibilitat de 16 menús diferents adaptats a casos d’intoleràncies i al·lèrgies, així com a opcions ètiques o religioses, garantint així l’accessibilitat a tothom 
 
 
El Govern de la Generalitat ha presentat recentment el projecte de cuina de proximitat als albergs de la Xanascat, gestionats per l’Agència Catalana de la Joventut. A través d’aquesta iniciativa, la Xanascat també incorporarà receptes del “corpus de la cuina catalana” com a eix vertebrador dels àpats, adaptats per temporada, que s’ofereixen en aquests equipaments. Enguany s’inicia una prova pilot en el marc del programa de colònies L’estiu és teu, adreçat a infants i joves de 5 a 16 anys, per introduir aquests menús d’arrel tradicional i de proximitat. Cada any passen pels albergs de la Xanascat més de 150.000 usuaris i, per això, aquesta xarxa és una bona plataforma per apropar els actius gastronòmics de casa nostra i divulgar la cuina catalana des d’una vessant social i cultural. 
 
Cal posar en valor la tasca que s’està fent en els darrers temps des de l’Agència Catalana de la Joventut i la Xanascat per impulsar una alimentació de proximitat, ecològica, saludable i accessible per a tothom. Precisament, l’any passat es va licitar un nou expedient de contractació pel període 2018-2021 amb el compromís explícit per al subministrament, en cas que n’hi hagi, de productes locals i de proximitat. 
 
Així mateix, el contracte també valora més de 72 Denominacions d’Origen Protegides (DOP), Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP), Marca Q, de producció ecològica o integrada, l’etiquetatge com a mínim en català i que l’ús de productes frescos sigui de proximitat, és a dir amb un sol intermediari o de venda directa. 
 
Iniciatives com aquesta són un exemple a seguir per l’impacte real sobre la comunitat local, sobre els productors de proximitat, sobre les DOP i IGP. Que els àpats cuinats a les cuines pròpies dels albergs de la Generalitat es facin amb total respecte pel producte d’aquí, per l’alimentació de qualitat, per productes frescos amb un sol intermediari o de venda directa, és important. Cal tenir en compte que els albergs de la Generalitat serveixen cada any 1 milió de menús. 
 
Al·lèrgies i intoleràncies alimentàries 
 
Els casos d’al·lèrgies i intoleràncies alimentàries també es tenen en compte en l’elaboració dels àpats que se serveixen als albergs. En aquest sentit, s’ha desenvolupat i implementat un protocol que permet, d’una banda, establir les mesures preventives i de seguretat bàsiques per reduir al màxim el risc de contacte amb els al·lèrgens personals de cadascú durant els àpats i, de l’altra, oferir suport dietètic i nutricional sobre la base de necessitats alimentàries especials. En total s’ofereixen 16 derivacions de menús (14 d’intoleràncies i al·lèrgies, i 2 opcions ètiques i religioses). 
 
Lluitar contra el malbaratament alimentari 
 
La idea del consum saludable i responsable dels aliments s’ha introduït amb força en el nostre imaginari gastronòmic de la mà de la dieta mediterrània. Per això, la Xanascat també ha incorporat tècniques, eines i mecanismes de gestió interns que no només ens permeten oferir menús equilibrats i saludables, sinó que també estan pensats per optimitzar el cicle dels aliments, gestionar correctament els seus excedents, garantir un ús responsable i eficient de la gestió de les cuines i, en última instància, evitar el malbaratament de menjar.
 
 
[Font: www.racocatala.cat]

Sem comentários:

Enviar um comentário