sábado, 29 de abril de 2017

Macron té un problema (i gros) a la Catalunya Nord

Marine Le Pen es va imposar còmodament en una primera volta en què el liberal gairebé cau del podi


Amb la vista posada a la segona volta de les presidencials franceses, el candidat liberal Emmanuel Macron està buscant aliats a la Catalunya Nord. El panorama, però, no és massa encoratjador.

El diumenge passat, els nord-catalans van veure com la candidata del Front Nacional, Marine Le Pen, va imposar-se amb un 30% dels vots a la seva regió i també com el candidat de l'esquerra, Jean Luc Melenchon, va quedar segon amb un 21% del suport. Macron quedava, doncs, en tercera opció.
Amb el bronze penjat al coll, els analistes ja auguren que serà difícil que el liberal esgarrapi massa vots de la Catalunya Nord. Però es fa difícil fer prediccions perquè, malgrat que el govern regional actualment està a mans de les esquerres, l'històric electoral confirma que els canvis de color polític s'han donat tradicionalment per un estret marge de vots.

Un candidat poc arrelat al territori

I si Macron té un problema a la Catalunya Nord, tot el contrari li passa a la candidata d'extrema dreta. Marine Le Pen suscita simpaties a la Catalunya Nord.
El departament dels Pirineus Orientals, amb capital a Perpinyà, té una de les taxes d'atur més elevades de l'estat francès i aquesta podria ser una de les explicacions del triomf del discurs obrerista de la candidata xenòfoba. Segons l'Institut Nacional d'Estatística i Estudis Econòmics, més d'un 15% de la població en edat productiva no té feina. 
A més, els llaços familiars també uneixen Le Pen amb aquest territori. El seu marit, que és de la zona, hi té seguidors perquè va ser conseller municipal de l'ajuntament de Perpinyà durant un temps. També pel Front Nacional. 

Els independentistes nord-catalans li donen suport

Davant d'aquesta situació, Macron encara confia a convèncer els votants d'un Melenchon que va rebre un 21,14% dels vots del departament dels Pirineus Orientals. Melenchon, però, no s'ha mullat -ni res indica que ho farà- per al candidat d'En Marche. 
Per la seva banda, el líder d'Unitat Catalana, Brice Lafontaine, va demanar al seu electorat el vot per a Macron. De fet, el també tinent d'alcalde independentista de Perpinyà ja fa dies que llueix el hashtag del liberal #EnMarche al seu perfil de Twitter.  


[Font: 
www.racocatala.cat]



Sem comentários:

Enviar um comentário