terça-feira, 14 de fevereiro de 2017

Inventari de Danses Vives de Catalunya

Més d'un centenar de balls de carrer i places d'arreu de Catalunya ja formen part del cens impulsat per l'Esbart Català de Dansaires.


Amb la voluntat d'identificar, documentar i promoure la dansa popular i tradicional catalana com element del patrimoni cultural immaterial, l'Esbart Català de Dansaires ha creat l’Inventari de Danses Vives de Catalunya. El projecte ha vist la llum aquest mes de gener i ja compta amb 114 representacions, escenificacions, grups de dansa, jocs i esports censats.

A l'inventari s'hi troben balls de parella, d’homes, d’infants, balls amb objectes (bastons, cercolets, morratxes, mocadors, ...), balls encapçalats per pabordes, alcaldes, majorales o altres, balls de Carnaval, de festa major, de vot de poble, commemoratius; balls parlats o mimats...

Al web www.dansesvives.cat també s'hi poden trobar recursos documentals, fitxes de cada ball amb història i vídeos, i un arxiu fotogràfic. Alguns dels balls censats tenen més de 400 anys, com el Ball de Gitanes de Tarragona (documentat per primera vegada el 1577) o el Ball de Cercolets de Vilafranca del Penedès (1716).

Al projecte, dirigit per Montserrat Garrich, hi poden col·laborar les persones del territori, siguin balladors, responsables de coordinar algun aspecte d’un ball o que el coneguin, aportant dades, imatges o qualsevol tipus d’informació sobre un ball. Només cal enviar un correu a l’adreça: dansesvives@esbartcatala.org o bé, omplir el formulari online. L'Agrupació de les Colles del Ball de Gitanes del Vallès col·labora en aquest projecte.









[Font: www.xarxanet.org]

Sem comentários:

Enviar um comentário