terça-feira, 1 de maio de 2018

L'autor del 'Guernica de l'1-O': 'M'agradaria fer un gran mural a la plaça de Catalunya'

El pintor 'autodidacta' Antonio Marcos Ripoll s'ha mostrat sorprès per la repercussió del quadre, que va pintar en només un dia



Als centenars de pintures inspirades en el 'Guernica', un dels quadres més cèlebres de Pablo Picasso, s'hi suma una nova versió, la que ha fet l'Antonio Marcos Ripoll. Impactat per les contundents imatges de l'1 d'Octubre que va veure per la televisió, va decidir incloure en el seu Guernica elements com urnes, policies antiavalots i senyeres. També altres elements més "onírics" i "surrealistes", com uns aneguets, una llama sobre la qual cavalca un agent de l'ordre públic o un arc de Sant Martí. La repercussió ha estat de tal magnitud que molts s'han interessat per la seva obra i, fins i tot, li han fet diverses ofertes per adquirir-la. Però Marcos assegura que, de moment, no està a la venda. "No vull rebombori, potser més endavant si s'arregla tot a Catalunya", explica a l'ACN aquest veí de Montgat de 61 anys. El que sí té clar és on li agradaria veure reproduït el seu quadre: convertit en un gran mural de "tres o quatre metres per dos" enmig de la plaça de Catalunya.

Picasso va pintar un dels seus quadres més famosos arran del dramàtic bombardeig al municipi basc durant la Guerra Civil. Va trigar un mes a completar l'obra, en blanc i negre i amb unes mides de 7,7 metres de llargada per 3,5 d'amplada. El 'Guernica' de l'Antonio Marcos fa 50 centímetres per 40, hi ha diversos colors i va trigar força menys a completar-lo. "Vaig començar un matí i l'endemà ja l'havia acabat", explica a l'ACN. "No fumo ni bec, així que la cosa va ràpida", detalla sobre el seu àgil procés creatiu.

El pintor ha volgut expressar la visió dels fets sense entrar en debats polítics. "No soc independentista ni de 'l'altre equip'", comenta. "No hi ha banderes estelades ni llaços grocs, només una escena en què la gent volia anar a votar pacíficament", afegeix. "Pinto el que veig", constata. L'artista, que aquests dies exposa part de la seva obra al Casal de Tiana, confia que algun dia la seva creació es faci gran i esdevingui un mural que situaria, ni més ni menys, a la plaça de Catalunya. "Una obra històrica i que quedi el record per a tots", explica.

Sobre la destinació del quadre, l'artista apunta que, de moment "no està a la venda", tot i que ha rebut ofertes. No descarta tampoc posar el 'Guernica de l'1-O' a subhasta per recollir diners "per als nens desafavorits", comenta. I si tingués ocasió de "regalar" el quadre a algun dels "implicats" en els fets per tal que reflexionés, no té cap dubte: "El donaria al govern espanyol, perquè el tinguessin de record i perquè vegin que els catalans no som tant dolents com es pensen", conclou.


[Font: www.racocatala.cat]



5 comentários: