sexta-feira, 4 de agosto de 2017

En cas de dubte, fes la prova del negre

A l’època d’esclavitud, els negres, nascuts a les cases dels blancs, acostumats a servir des de petits, deien als amos coses com aquesta: “Senyor, no se’n refiï, dels negres, ja sap com són, tots traïdors, bruts i sense noblesa”. Això deien els negres d’ells mateixos.Escrit per Montse Barderi 

Avui hi ha molts agents antirumors, persones que ens ajuden a desarticular un prejudici sorgit de la multiculturalitat. Un prejudici és una falsa veritat que ha fet fortuna. I la vacuna pels rumors i els prejudicis són les veritats, perquè aquestes existeixen i algunes vegades es poden comprovar fins i tot per xifres. És important desmuntar els rumors per tal que no esdevinguin estereotips que siguin la base de la discriminació.

Així, els agents antirumors ens expliquen pedagògicament que davant d’un rumor, com ara que els comerços estrangers no paguen impostos i aconsegueixen tots els ajuts, hem de contraargumentar que el comerç immigrant té les mateixes obligacions fiscals i laborals que el comerç autòcton.
Els rumors sobre els immigrants i la interculturalitat, al meu parer, tenen un avantatge important: quan arriben a casa, no s’acusen entre ells, tot sopant, amb rumors de merda. La Salima no li diu al Mohamed: “Som una xacra per la societat, no paguem els impostos, col·lapsem la sanitat pública i l’educació”. Afortunadament la Salima i el Mohamed saben diferenciar entre ells i l’enemic, i l’enemic sempre és qui et discrimina. Així, la Salima i el Mohamed tenen molt més camí fet que nosaltres, les dones, perquè Nosaltres, entre nosaltres sovint ens diem coses com:
—No soc feminista, no m’agrada la radicalitat.
—No m’agrada treballar amb dones. Cada mes, segons la lluna hi ha problemes.
—Jo prefereixo un jefe tio, són molt més simples i honestos.
—Les ties entre nosaltres ens traiem el fetge.
—Som més complicades, rebuscades i molt més dolentes les dones que els homes.
—Les meves amigues són tan cabrones que es nota que s’alegren que m’hagi engreixat.
Tenim la moral de l’esclau. Ens ensenyem com mirar-nos a nosaltres mateixes, com valorar-nos i com relacionar-nos entre nosaltres.
Per això, per cada 10 representacions de madura desesperada per ser sexy, hi ha una Miss Daisy que passeja; per cada 100 dones grosses en un videoclip musical, hi ha 1000 Elenes Anaya fent veure que no són lesbianes; i per cada 10.000 variacions d’Eva al desnudo i la rivalitat entre les dones, hi ha alguna Thelma i Louise.
En cas de dubte, simplement només us demano un petit favor: cada vegada que us arribi un rumor sobre les dones, sobre nosaltres, sobre tu, encara que l’hagis escoltat mil vegades i el donis per cert o normal, fes-li la prova del negre. Imagina que ho diu un negre sobre els negres. És una prova molt més important que les que ens han ensenyat tota la vida: com la del cotó fluix i a veure quin renta més blanc. Fes la prova del negre, aquesta sí que no enganya.

[Font: www.nuvol.com]

Nenhum comentário:

Postar um comentário