segunda-feira, 24 de julho de 2017

'Els protocols dels savis de Sió'

Escrit per Míriam Díez 

La paranoia pot ser molt nociva. Si llegir llibres és un plaer, empassar-se pamflets delirants ens pot escurçar dràsticament el sentit comú. És el cas de la mentida colossal titulada Els protocols dels savis de Sió (1905), un perill publicat des de fa més de cent anys que ha atiat el foc de l’odi contra els jueus. I que és un autèntic sensesentit que no s’ha extingit. El text, creat i editat parcialment fins a la seva edició completa el 1905, és una suposada trobada de savis jueus, que durant 24 sessions decideixen com controlaran el món, perquè tots sabem que els jueus han nascut per això. I no només ells, sinó que rere els savis de Sió hi ha també la conspiració dels maçons i dels comunistes, perquè els mals no venen mai sols. Això és molt nociu i se’n deriva que cal eliminar els jueus perquè són perjudicials. La primera publicació va ser a la Rússia dels tsars i va servir per justificar els pogroms contra els jueus. Per a alguns sectors reaccionaris també serviria per frenar la liberalització econòmica del règim tsarista davant la influència financera francesa a Rússia durant aquells anys. La perillositat del text és que encara avui, a Grècia amb els feixistes d'Alba Daurada, als Estats Units o a Itàlia, se segueix editant, per no referir-nos als fàcils exemplars que circulen per la xarxa. És un text fals que en època de postveritat sembla un llibret més, però el verí que acumula és molt premeditat i d’ombra allargadíssima.

El professor i historiador Daniel Roig, en aquesta encertada fórmula que fan les universitats que és obrir les aules i oferir cursos per a tothom a l’estiu, ha dedicat una sessió a disseccionar aquesta obra. L’he anat a escoltar. Habitualment, un professor comença lloant o criticant els llibres dels quals parla, però no en desaconsella la lectura. Si Roig Sanz de la UB, cervell despert i endreçat, creu que el llibre no aporta res, és perquè realment amb el temps que tenim a disposició, no cal engolir més mentides. Però si sabem que part del llibre encara avui a Aràbia Saudita s’ensenya a través dels llibres de text, i es reedita a Egipte, a Síria, al Líban, potser llavors sí que ens cal entretenir-nos a entendre i llegir, tot i que sigui de mal digerir, aquesta malèvola peça, l’obra antisemita més difosa de la història, origen dels mals més atroços que Europa recorda i l’ombra dels quals torna a planar, no com el fantasma comunista, sinó com una amenaça real. Ja no es tracta d’antijudaisme (contra una religió que ha resultat antipàtica a molts), sinó d’antisemitisme, i, per tant, de menysprear el judaisme en tant que raça, per motius biològics d’impossible justificació. Els savis de Sió, de “nefasta influència” segons Roig, es continua editant. L’antisemitisme no ha desaparegut. Darwin no sospitava que el seu L’origen de les espècies seria manipulat pels darwinistes socials, que amb la màxima de la selecció nacional, decidirien que els jueus formen part d’aquestes capes “inferiors” de la societat que val més que desapareguin, naturalment o artificialment. Teòrics de l’antisemitisme com Spencer, Gobineau, Virchow, Chamberlain (casat amb la filla de Wagner) o el pèrfid Galton (cosí de Darwin) van influir en catalans com Rossell i Vilar o Josep Antoni Vandellós, perquè a tot arreu hi ha derives i Catalunya no és cap excepció.
Els savis de Sió, aquesta bogeria inventada que pregona que els savis jueus volen controlar el capitalisme, la indústria moderna, els moviments revolucionaris i fer-se amb el poder, ja va ser desmentit el 1921, i el 1935 el mateix diari The Times va publicar que era fals. De fet, fins al 1999 no s’ha sabut que l’autor n'era la policia tsarista, que el va encarregar a Matvei Golovinski.
Avui segueix circulant i cansa, i és mesquí i empobridor que la mentida romangui impune pel món, que no sapiguem distingir el gra de la palla i que els feixismes s’emparin en pretesos textos i argumentaris. La saviesa de saber destriar requereix formació, i la bona notícia de tot plegat és que els cursos d’estiu d’història poden ajudar a desmuntar mites nocius que ens debiliten com a societat i ens en fan còmplices.


[Font: www.elnacional.cat]

Sem comentários:

Enviar um comentário