quarta-feira, 28 de junho de 2017

Entitats memorialistes surten en defensa dels que van ser represaliats per la seva condició sexual durant el franquisme

Es concentren aquest dissabte a la plaça Sant Jaume de Barcelona sota el lema 'L'orgull de la llibertat'



Les associacions que formen part de la Mesa de Catalunya d'Entitats Memorialistes es concentrarà aquest dissabte en record de totes les persones que van patir repressió física i psicològica per la seva condició sexual durant el franquisme i la transició.
"Ens agradaria dir que l’estigma social o el rebuig a tothom que no ha nascut en la malentesa correcció de l’estàndard de l’heterosexualitat és passat, però per desgràcia és més aviat al contrari i si no treballem plegats per un món inclusiu i respectuós amb els drets humans serà una xacra pel futur", expliquen els seus impulsors d'aquesta concentració que tindrà lloc aquest dissabte 24 de juny a les 12 a la plaça Sant Jaume de Barcelona. 
"No només el nazisme va confinar els homosexuals en camps de concentració i va experimentar amb ells, sinó que l’estat espanyol també va tancar en els seus camps als homosexuals, els va vexar i torturar"
Durant la dictadura les opcions eren el silenci, la mentida o la persecució. El franquisme va mantenir dins de l’armari els dissidents polítics, i les dones que volien ser lliures i els tots els col·lectius que no complien religiosament allò que imposava el nacionalcatolicisme, obligant-los a viure en la clandestinitat. Entre ells, els col·lectius LBTBI. 

Una llei de 'vagos y maleantes'


El 1954 es va reformar la llei de “vagos y maleantes” per a incloure els homosexuals. Estaven perseguits, entre d'altres mesures homòfobes, sota pena d'internament en "institucions especials" i "amb absoluta separació de la resta". Anys més tard, el 1970, aquesta llei va ser substituïda per la llei “sobre peligrosidad y rehabilitación social” que va incorporar presó pels homosexuals de fins a 5 anys i internament en manicomis.
Expliquen els organitzadors de la concentració que cal recordar que "no només el nazisme va confinar els homosexuals en camps de concentració i va experimentar amb ells, sinó que l’estat espanyol també va tancar en els seus camps als homosexuals, els va vexar i torturar, més tard a les presons i als hospitals psiquiàtrics els va sotmetre a electroxocks i altres tractaments". De fet, presons com la Model tenien un mòdul per a homosexuals i per les de Badajoz i Huelva en van passar milers, sobretot de classes populars. 
Aquesta és una concentració 'Veritat, Justícia i Reparació: sense rei és possible' que organitza la Mesa de Catalunya d'Entitats Memorialistes des de fa cinc anys. "Ho fem per demanar veritat, justícia i reparació per a les víctimes del franquisme [...] i aquestes justes reivindicacions per als centenars de víctimes de la transició", expliquen els impulsors que han fet de l'expressió 'L'orgull de la llibertat' el lema d'aquesta concentració. 
"L’orgull de la llibertat és que totes i tots el que volem ser lliures treballem de valent plegats cada dia pels drets humans, aixecant orgullosos les nostres justes veus sense acotar mai el cap", conclouen.

[Font: www.racocatala.cat]

Sem comentários:

Enviar um comentário