terça-feira, 13 de junho de 2017

Després de París, Romeva retrà honor al fotògraf català de Mathausen

Francesc Boix serà enterrat al mateix cementiri que Oscar Wilde, Jim Morrison i Édith Piaf

Després d'anys en l'oblit, el fotògraf català de Mathausen, Francesc Boix, serà honrat a casa seva. Serà en un acte d'homenatge que presidirà el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, aquest dijous a les 7 de la tarda al Museu d’Història de Catalunya.
Hi assistiran autoritats de primer nivell com el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello; el president de l’Amical de Mauthausen, Enric Garriga; el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes; i la directora del Museu d’Història de Catalunya, Margarida Sala. 

Un homenatge que arriba tard

L'esdeveniment té lloc més de 70 anys després de la fi de la 2a Guerra Mundial i 2 mesos després que París anunciés que li concediria el major dels honors: traslladar les seves restes a un sepulcre del cementiri Père Lachaise, el més prestigiós de la capital. L'honor es farà oficial, però, el proper dia 16 de juny. I ho farà amb una forma presència institucional. Hi assistiran, entre d'altres, l'alcaldessa, Anne Hidalgo, i respresentants del govern francès; així com familiars dels represaliats pel nazisme. 
Romandre al cementiri Père Lachaise no és privilegi a l'abast de qualsevol. Allà hi són enterrats intel·lectuals i músics com Oscar Wilde, Jim Morrison, Frederic Chopin, Yves Montand, Édith Piaf, la ballarina Isadora Duncan o Cyrano de Bergerac, entre d'altres. El trasllat, però, no hagués estat possible sense l'esforç incansable de l'Amical de Mathausen de París, que va engegar una campanya de finançament popular per sufragar les despeses i va aconseguir els permisos de l'Ajuntament. 

Qui va ser Francesc Boix? 

Boix va tenir un paper d'allò més determinant en la condemna del règim nazi després de la 2a Guerra Mundial. Ell mateix va testificar als judicis de Nuremberg i les seves fotografies van servir com a proves dels crims comesos per les SS.  
I és que, després de lluitar amb el bàndol republicà a la guerra civil espanyola, el fotògraf català va caure presoner a Mauthausen. Dins el camp, Boix va ser derivat al laboratori fotogràfic i és allà on va "robar" milers de fotografies als SS que provarien les atrocitats dels camps. 
El català va tornar a testificar al judici de Dachau, però la tuberculosi, que arrossegava des del camp, se'l va endur el 7 de juliol de 1951 als 30 anys. 

[Font: www.racocatala.cat]

Sem comentários:

Enviar um comentário