terça-feira, 25 de abril de 2017

Nou impuls al foment de l’occità

Una regulació de les deduccions fiscals i l'ampliació de contes il·lustrats en aranès


Aquesta possibilitat, impulsada per la Direcció General de Política Lingüística (DGPL), ha estat recollida finalment en la nova Llei de mesures fiscals per al 2017, aprovada recentment al Parlament de Catalunya.

La regulació de les deduccions fiscals per donacions recull com a condició que les entitats receptores siguin sense ànim de lucre i figurin al cens d'entitats de foment de la llengua de la DGPL.
L'occità aranès també fa un pas endavant
A part del nou impuls a l'occità, el Conselh Generau d'Aran també ha fet un pas endavant per promocionar la varietat de la llengua occitana. Concretament, la col·lecció de contes il·lustrats en aranès Petit país s'amplia amb dos nous títols: Era Hèsta de Magràs Era Legenda de Sant Jòrdi

Les autores de les noves publicacions són Sira Ortiz i Mireia Fabregat i han estat il·lustrats per Kris Nart i Josep Fenoy, respectivament. L'objectiu de la col·lecció és potenciar l'ús a llengua i la cultura pròpies d'Aran en la població infantil, i estimular l'hàbit de la lectura en aranès. 

Segons expliquen des de la Generalitat, els contes s'adrecen a nens i nenes de 4 a 7 anys i tenen com a temes festes tradicionals a l'Aran com ara la fira, la castanyada, Nadal, Sant Vicenç, Carnestoltes, Sant Jordi i Sant Joan o aspectes de la vida quotidiana.

Fins ara la col·lecció, iniciada el 2016, ja comptava amb 6 títols disponibles: Mistèri ena escola, Era Net de Sant Joan, Desir d'Aran, Era Castanhèra i Es crespèths.

El 2018 es podran deduir fiscalment donacions que es facin des de Catalunya per promocionar l'occità. Concretament, l'import de les deduccions és de fins al 15% de les quantitats donades, amb el límit màxim del 10% de la quota íntegra del tram autonòmic de l'IRPF.

[Font: www.racocatala.cat]

Sem comentários:

Enviar um comentário