terça-feira, 4 de abril de 2017

La televisió pública alemanya estrena un film sobre els nadons robats pel franquisme

Segons la productora, el documental acosta al públic germànic un dels 'majors escàndols de la història moderna europea'

Alemanya acollirà l'estrena del documental 'L'herència de Franco: els bebès robats a Espanya' aquest divendres. Es tracta d'una coproducció público-privada que visibilitza a Alemanya el cas dels 300.000 nadons que van ser segrestats i apartats de les seves famílies durant el franquisme. Els autors anuncien el documental com la investigació d'un dels "majors escàndols de la història moderna europea" com és que "durant la dictadura de Franco incomptables bebès dels adversaris polítics van ser adoptats per la força". 
Les dues històries que segueix la càmera són la d'una mare que ha trobat a la seva filla i la d'una filla que cerca els seus pares biològics. Dues lluites que s'han allargat en el temps enmig del silenci polític i la negació de l'església que en va ser, en realitat, la màxima còmplice. "[En el procés] intervenien monges, capellans, advocats, notaris, metges i infermeres", explica l'advocat valencià Enrique Vila Torres, que ha dedicat bona part de la seva vida a la lluita per la justícia de les víctimes i ha participat al documental. 
El documental, que està dirigit per l'alemanya Inga Bremer i ha estat produït per Soilfilms en col·laboració amb la televisió pública de Baviera i el canal franco-alemany ARTE, servirà perquè arribi a Alemanya el complex cas dels nadons robats.


Trailer // Francos Erbe - Spaniens Geraubte Kinder (Franco's Legacy – Spain’s Stolen Children) from soilfilms on Vimeo.

Catalunya, pionera en documentalisme dels nadons robats

El document 'Els nens perduts del franquisme', de Montse Armengou i Ricard Belis, va ser considerat el millor treball periodístic de l'any 2002 amb el Premi Nacional de Cultura. El reportatge investigava la desaparició de nens fills de republicans i la separació forçosa de les seves famílies per part de la repressió franquista.
El documental, de 90 minuts de durada, presentava el resultat d'una investigació que es va allargar durant un any. Els responsables de l'espai van realitzar més de 30 entrevistes i van consultar nombrosos documents textuals i audiovisuals de fonts tan diverses com el NO-DO, el Bundesarchiv alemany, l'Arxiu Històric de la ciutat de Barcelona o l'agència Efe.
El reportatge va formar part d'una programació especial de TV3 que, sota el títol 'Franquisme: oblidar o recordar', va presentar durant quatre dimarts produccions de TVC relacionades amb aquesta etapa històrica.

[Font: www.racocatala.cat]

Nenhum comentário:

Postar um comentário