segunda-feira, 10 de abril de 2017

La Plataforma per la Llengua engega una campanya per exigir l’ús del català en la justícia

Ja s’han recollit prop d’un miler de firmes per denunciar l’exclusió d’un idioma cooficial a l’Estat espanyol.  



Autora: Júlia Hinojo

“El català a la justícia es troba en estat crític”. Així comença un dels vídeos de la campanya “La Justícia, en català!” impulsada per la Plataforma per la llengua. La iniciativa ja ha recaptat més d’un miler de firmes per denunciar la “marginació i exclusió” del català en l’àmbit judicial. Cada firma és un correu que s’envia al Consell General del Poder Judicial en forma de sentència de condemna.

La campanya respon a les conclusions de l’informe “Quins són els obstacles que impedeixen l’ús del català a la justícia?” que s’ha presentat a finals de març i que evidencia que el requisit lingüístic no es té en compte per al personal de la justícia que treballa a Catalunya i que la llengua per defecte en els processos judicials és el castellà, encara que la ciutadania s’adreci al personal de la justícia en català.

“S’ha creat una inèrcia, un cercle viciós, que fa que les persones que es dirigeixen a la justícia tinguin la consciència que en la tasca professional han d’actuar en castellà”, assenyala l’informe, que denuncia la vulneració del règim d’oficialitat de les llengües i s’acull a la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries i a l’article 3 de la Constitució espanyola, entre d’altres normatives.

El web de la campanya també té un apartat d’assessorament que respon a la pregunta “Què puc fer si em discriminen per fer servir el català a la justícia?” i una secció amb enllaços relacionats i amb informació sobre drets lingüístics. 



























[Font: www.xarxanet.org]

Sem comentários:

Enviar um comentário