sábado, 8 de abril de 2017

Dansar a l’occitana

Joan Vila Codina

Aquesta és la proposta que La Casa dels Entremesos, sota la batuta del reputat músic i dansaire Joan Codina Vila, oferirà entre el 22 d’abril i el 10 de juny. Organitzat en col·laboració amb el Centre d’Agermanament Occitano-Català (CAOC) i el grup Mirabèl, el curs estarà dividit en quatre sessions: Els salts bearnesos (22 d’abril), El rondeu: de la rondalla a la cadena passant per la cadena (6 de maig), Les borrèies a tres temps (27 de maig), Els brandes en còrda de la Val d’Ausau (10 de juny). Seguint aquest enllaç podeu informar-se sobre el procés de matriculació.
 
Joan Codina atresora una dilatada experiència com a professor de dansa i ball folk. Des de 2008, viatja per totes les terres de parla catalana ensenyant les ballades pròpies de la terra d’Òc. Malgrat que aquest taller està concebut per introduir els balls tradicionals occitans als assistents, Codina no tanca la porta als balladors més experimentats que desitgin conèixer les tendències contemporànies. En aquesta línia, també s’ensenyarà com els occitans coetanis han creat coreografies híbrides, mixtures entre les danses seculars i els estils practicats actualment arreu d’Europa (polques, masurques, cercles circassians...).
 
Un agermanament que ve de molt antic
 
És ben conegut el pes que la poesia trobadoresca occitana exercí en la catalana. Les cançons de ball interpretades pels joglars, principalment encaminades a l’educació de les cortesanes durant el segle XIII, assoliren un major estatus social a principis del segle XIV. Segons recull Anna Radaelli en l’article "La dansa en llengua d'oc: un gènere d'èxit entre Occitània i Catalunya", fou llavors quan començaren a publicar-se tractats canònics sobre les característiques de la dansa: esquema musical i mètric, nombre d’estrofes i versos, disposició de les rimes, o bé el registre de la melodia i el recitació. L’assumpció de la dansa com a gènere literari de prestigi, traslladat a Catalunya des de terres provençals, fou un gran indicador del lideratge cultural i artístic de la Corona d’Aragó durant el segle XIV a tot Europa. 


[Font: www.tornaveu.cat]

Sem comentários:

Enviar um comentário