La versió en castellà s'ofereix 'per defecte' a l’hora de fer les proves, en canvi, la catalana s'ha de sol·licitar
Des de fa uns mesos, les persones que ho desitgen poden fer l’examen d’accés a l’advocacia en català, després de l’acord que van establir la conselleria de Justícia, que encapçala Carles Mundó, i el ministeri espanyol, el passat 29 d’octubre del 2016.
Tot i així, segons denuncia la Plataforma per la Llengua, dues graduades en Dret que es van examinar el passat 25 de febrer es queixen de les dificultats en què s’han trobat a l’hora de fer les proves en llengua catalana. Un fet que ha provocat que, finalment, una d’elles acabés fent l’examen en castellà.
Ambdós examinands critiquen que el castellà és l’única llengua en què el BOE actualitza els canvis de les lleis i normatives. Per tant, asseguren que "estudiar a partir dels texts en català és un risc ja que obliga a estar pendent de totes les actualitzacions de manera manual". Alhora, expliquen que la versió en castellà de l’examen s’oferia "per defecte", en canvi, la catalana s’havia de sol·licitar. "Les versions per defecte sempre tenen més possibilitats de ser escollides per les persones que tenen una preferència poc clara atès que marquen una normalitat sobre la qual no cal decidir i una opció específica que s'ha de sol·licitar expressament", afegeixen. D’altra banda, critiquen que la versió en català presentava deficiències en la numeració de les preguntes.
Cal tenir en compte que l’ús del català al jutjats és totalment testimonial. Segons ha constatat la Plataforma per la Llengua, l'any 2015 només un 8,4% de les sentències es van dictar en català. De fet, aquest percentatge significa una reducció de 4 punts respecte l'any 2014. El Consell d'Europa va recomanar a l'executiu espanyol que modifiqués el marc jurídic perquè les autoritats judicials a les comunitats autònomes poguessin fer els procediments en català. El govern espanyol ha fet cas omís d’aquesta recomanació i, abans, el parlament de Madrid ja va votar en contra de modificar la llei orgànica del Poder Judicial en matèria de drets lingüístics.
[Font: www.racocatala.cat]
Sem comentários:
Enviar um comentário