terça-feira, 14 de fevereiro de 2017

Josep E. Escribano (el Tempir): ‘En política lingüística la prudència és un mal aliat’

El president del Tempir parla sobre llengua, sobre valencianitat i sobre el decret del plurilingüisme


Escrit per Roger Cassany

El decret del plurilingüisme no cohesiona prou els valencians ni és garantia d’igualtat d’oportunitats.’ Amb aquesta contundència s’expressa Josep Enric Escribano, president de l’associació cultural El Tempir, d’Elx, sobre el decret aprovat fa pocs dies pel govern valencià. Els nivells de llengua opcionals per als centres, la manca de regulació de l’exempció de l’estudi de la llengua en determinats territoris, els períodes d’aplicació i, en definitiva, la ‘falta de garantia de competència en les dues llengües acabada l’etapa escolar’ són l’origen de la crítica al nou decret promogut per la conselleria d’Educació. Però amb Escribano parlem també de què vol dir ser del sud, de ser frontera i de quina manera aquest sud s’expressa, es reivindica i se sent part del país. ‘Cal recuperar l’orgull i l’autoestima de ser valencià’, diu. I avisa: ‘Al sud tenim les coses clares perquè juguem contra el temps.’

Entitats cíviques de tot el país, inclosa el Tempir, van fer demandes i esmenes concretes al decret de plurilingüisme que s’acaba d’aprovar. En la redacció final s’hi han inclòs aquestes demandes?
—En el decret que s’ha aprovat no hi ha modificacions significatives respecte de l’original. Les esmenes que s’han fet des de diversos àmbits, inclosos nosaltres, des del sud, malauradament no han entrat en el decret. Quan es va presentar l’esborrany del decret ja vam dir que el decret de plurilingüisme no ajudava a cohesionar socialment els valencians. I encara ho pensem. El decret aprovat no és el nostre decret, no és el model de decret que pensem que siga necessari ara.


[Font www.vilaweb.cat]

Nenhum comentário:

Postar um comentário