sexta-feira, 10 de fevereiro de 2017

Insultar e difamar l’occitan es gratuit


Publicàvem dimenge passat los prepauses occitanofòbs del conselhièr regional del Front Nacional de la region Nòva Aquitània, Thierry Rogister, que disiá que l’occitan “es pas una lenga”. Segon l’elegit amb d’aspiracions de lingüista, la nòstra lenga seriá pas qu’una “variabilitat de pateses eissits del latin” que lor compreneson “es plan sovent limitada a una parròquia”, es a dire “un esperanto de pateses del Sud-Oèst”. Rogister mespresèt e difamèt l’occitan e l’occitanisme per votar contra la convencion quadre sus l’ofèrta de l’ensenhament de la lenga. L’elegit defendèt que cal despensar pas d’argent en favor d’“un grop de partisans”, mas l’investir per l’ensenhament del latin pr’amor que “permet de melhor conéisser lo francés”.

Que lo Front Nacional vòte contra l’ensenhament de l’occitan dins las escòlas publicas, seguís sa logica  de son discors francoïmperialista. Es de respectar que vòten “non”. Mas que justifiquen aquel vòte amb un discors pseudoscientific, ridicul e fals, insultant e mespresant, aquò passa l’òsca e cap de societat democratica o deuriá pas tolerar.


La còla de Jornalet sèm espaventats de veire la passivitat e lo silenci de la comunautat scientifica, politica e sociala d’Occitània. Dins una societat “normala” d’un país “normal”, lo discors de Rogister auriá agut una seguida de planhs, denóncias e demandas d’explicacions de la part de las universitats,  de las autoritats de la lenga, de las institucions politicas e de la societat civila.

Aquela cordelada d’insultes e de paraulas difamatòrias e mespresentas devèrs la lenga de tot un pòble es un fach fòrça grèu. Mas nos sembla fòrça pus grèu qu’insultar e difamar l’occitan se faga a gratis.








[Poblejat dins www.jornalet.com]

Sem comentários:

Enviar um comentário