sexta-feira, 19 de agosto de 2016

El català, en perill a la Catalunya Nord

Es presenten a la Universitat Catalana d'Estiu els resultats de l'Enquesta d'Usos Lingüístics 2015



En el marc de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que se celebra des d'aquest dimarts a Prada, el director de l'Institut Francocatalà Transfronterer de la Universitat de Perpinyà, Alà Baylac-Ferrer, ha presentat algunes de les dades que recull l'Enquesta d'usos lingüístics a la Catalunya Nord
Segons aquest treball, l'ús del català com a llengua habitual a la Catalunya Nord és molt baix. Tot i que el 60% de la població l'entén i el 35,4% el sap parlar, tan sols el 5,7% utilitza el català (sol o compartit amb el francès) com a llengua d'ús habitual. Unes dades que contrasten amb l'augment del prestigi cap a aquesta llengua per part de la població de la Catalunya Nord, que es mostra favorable a mesures que promoguin el català en l'ensenyament i a la vida pública.

Baylac considera que si Catalunya esdevingués un estat independent "les coses canviaren radicalment" i "el català passaria a ser una llengua d'estat de debò". Alhora, assegura que aleshores França "hauria de tenir en compte que el seu veí directe té el català com a llengua oficial", un fet que podria ajudar a salvaguardar la llengua catalana.   


[Font: www.racocatala.cat]

Sem comentários:

Enviar um comentário