El film Mercedes Sosa: la veu de Llatinoamèrica sobre la “cantora” argentina, Mercedes Sosa, és la proposta d’aquest febrer del Documental del mes. El director, Rodrigo H. Vila, repassa la carrera de la icona del folklore argentí que s’ha acabat convertint en un símbol internacional de la pau i la llibertat.
Mercedes Sosa |
Per Tatiana Pagà
El documental explica la vida íntima i professional de la cantant a través de declaracions de la seva família i amics. El seu fill, Fabián, explora el passat de la seva mare amb un recorregut pel llegat musical de l’artista. A partir d’entrevistes i records de companys de professió i amics de Sosa, Fabián va reconstruint els passat de la seva mare. Però, a més a més, el director ha emprat material d’arxiu inèdit on la pròpia Mercedes Sosa explica aspectes de la seva carrera musical i de la seva faceta més desconeguda.
Mercedes Sosa, a través de les seves cançons, va lluitar contra les injustícies del govern argentí. Ella se solia descriure sota el nom de “cantora” perquè no li agradava l’etiqueta de cantant. Mitjançant la seva enèrgica veu va aconseguir arribar a molta gent explicant veritats que en moltes ocasions la van posar en situacions compromeses. Va ser una de les impulsores del moviment musical i literari “Nuevo Cancionero”, que va donar pas a una visió més innovadora de la música popular argentina. Durant la seva carrera musical va rebre nombroses amenaces de mort i, fins i tot, la van arrestar en una ocasió. La situació a Argentina durant la dictadura militar es va tornar insostenible i va haver de marxar a l’exili a França a finals dels anys 70. L’any 1982 va poder tornar de l’exili i llavors va ser quan la seva carrera musical va començar a consagrar-se mundialment.
La seva vida personal va estar molt marcada per l’abandonament del seu primer marit Oscar Matus, que la va deixar l’any 1965 amb el seu fill Fabián en una situació econòmica complicada. El seu segon marit, Pucho Mazzitelli, va ser el seu salvavides, comenta Sosa al documental. Però, l’any en què Pucho va morir va coincidir amb els anys d’exili de la cantant i va ser un cop molt dur de superar. La soledat, malgrat que un gran públic la venerés, va ser una constant que es va anar repetint al llarg de la seva vida. L’obra de Mercedes Sosa va ser tota una revolució per a l’època i, encara avui, a les seves lletres podem identificar moltes injustícies que no s’han superat.
Més informació al web del Documental del mes.
[Font: www.nuvol.com]
Sem comentários:
Enviar um comentário