quinta-feira, 22 de agosto de 2013

Antoni Torre: 'A l’Alguer tenim molt clar que no es pot conservar una llengua sense el territori'

Entrevista amb el membre del Consell Executiu del Parc Nacional de Porto Comte i de l'Obra Cultural de l'Alguer



Els anys setantes la Fundació Mundial de la Naturalesa va promoure un projecte de protecció del voltor comú que tenia una colònia a l’Alguer.
Al voltant d’aquesta iniciativa una colla de joves universataris sensibilitzats pel tema ambiental van formar un grup operatiu en defensa d’aquesta espècie. Sobretot per gestionar un espai on es portaven animals morts i impedir o limitar el que els voltors hi menjessin, ja que moltes vegades es tractava d’animals enverinats pels pastors, un costum que hi ha a Cerdenya per tal de contolar els gossos salvatjes.

Aquesta situació coincideix amb una proposta urbanística molt agressiva.
L’any 1975 al Consell Municipal arriba el pla general del territori dins del qual es troba el projecte d’urbanització de l’espai anomenat Port Comte.



Si no ho tenim malentés, aquest espai és un referent de la cultura i història algueresa.
La bahia de Porto Comte és un espai sagrat per a tot alguerès. Allí va tenir lloc la batalla naval de 1373 entre els catalans i els genovesos, la qual van guanyar els primers, cosa que permeté l’assentament de la ciutat de l’Alguer.

Doncs en aquest espai que, a banda de les qüestions històriques es tracta d’un espai natural de molta bellesa, doncs allí estava previst de realitzar una nova ciutat de quanta mil habitants. Una nova ciutat turística.

Quina va ser la vostra reacció?
Superat el primer moment d’estupefacció davant aquesta proposta que significaria la destrucció total d’aquest espai, vam començar a mobilitzar-nos per tal de sensibilitzar la població sobre aquesta problemàtica, proposant com alternativa la creació del Parc Natural de Porto Comte i incorporant-lo dins del projecte de protecció del voltor,  ja que es considerava que no es podia protegir el voltor si no es resguardava el seu hàbitat. Era l’any 1975.

Aquesta situació afavoreix una major consciència social...

Si. Sorgeixen grups i organitzacions no sols de l’àmbit ambientalista.

En aquesta situació, quina és la postura de l’Obra Cultural de l’Alguer?
L’Obra Cultural de l’Alguer va nèixer el 1985 i és l’associació que neix per la conservació de la cultura de l’Alguer, tenint molt clar que no es pot conservar una llengua sense el territori. En aquest sentit, ens impliquem totalment en la lluita per la creació del Parc Natural de Porto Comte, juntament amb el conjunt d’organitzacions ambientalistes.

1994 es porta aquest tema a nivell polític.
L’organització “Cerdenya i llibertat” liderada per en Carlo Sechi i dins de la qual en formem part tota una colla de persones implicades en aquesta lluita, guanya les eleccions municipals i Carlo Sechi és nomenat alcalde de l’Alguer. S’ha de tenir en compte que dins del seu programa electoral es trobava la creació del Parc Natural de Porto Comte.

S’inicia un procés d’implicació institucional...
Si, però d’un manera força interessant i contrària al que s’acostuma a passar en aquestes situacions. La proposta de creació del Parc Natural de Porto Comte és una iniciativa de la població de l’Alguer (ja que és aprovada per unanimitat pel Consell Municipal), per a continuació ser proposat al parlament regional. L’any 1999 es crea el Parc Natural de Porto Comte.

Quina situació hi ha actualment?
A més de la creació del parc, a finals dels anys noranta el govern italià constitueix una àrea marina protegida. Inicialment la gestió estava separada però darrerament s’ha aplegat tot en un mateix organisme.  Estem parlant d’una extensió total de 5.600 hectàrees.

Realment és un bon exemple de com es sumen complicitats i voluntats a partir d’objectius concrets. Com a partir de la necessitat de protecció del voltor comú, es veu la necessitat d’implicar el tema territorial i aquest ens aboca al terreny cultural i social i com en la mesura que aquest procés es desenvolupa es van aplegant voluntats i complicitats.

Joan Ramon Gordo i Montraveta



[Foto: A.C. - font: www.tornaveu.cat]

Sem comentários:

Enviar um comentário