sexta-feira, 31 de maio de 2024

El Parlament polonès reconeix oficialment la llengua silesiana i el president ho veta

 

Duda remet a “l’opinió dominant” dels “experts” segons la qual es tracta d’un dialecte del polonès

El president de Polònia, Andrzej Duda, ha vetat una llei aprovada pel Parlament del seu país en què es reconeixia oficialment el silesià com a llengua. Aquest reconeixement hauria ampliat la protecció de l’idioma i els drets lingüístics dels parlants. Duda afirma que “l’opinió dominant” entre “els experts” és que el silesià és merament un dialecte del polonès.

La llei que reconeixia el silesià va ser aprovada el 26 d’abril al Sejm, la cambra baixa del Parlament polonès, amb el suport de partits des del centredreta fins a l’esquerra i l’oposició dels partits des de la dreta fins a l’extrema dreta. Duda va arribar a la presidència de Polònia com a candidat del partit ultraconservador Llei i Justícia (PiS, per les sigles en polonès), una de les formacions oposades a la llei.

Monika Rosa, diputada silesiana d’un dels partits centristes que van donar suport a la norma, ha avançat que la llei es tornarà a presentar al Parlament un cop Duda deixi de ser president i no la pugui tornar a vetar. Les eleccions presidencials estan previstes per a 2025.

Segons el cens de 2021, el silesià és parlat per 460.000 persones a Polònia. La llei preveia la inclusió de la llengua en el currículum escolar i l’ús en l’administració municipal.

 

[Foto: Kamil Czaiński - font: www.nationalia.cat]

Sem comentários:

Enviar um comentário