quarta-feira, 24 de abril de 2019

sociòpata m i f i adj

Primera documentació: 12/09/2003
Tipuscomposició culta
ContextosEls personatges públics són objecte de sociòpates o de terroristes. [El Periódico, 12/09/2003]
Queda, doncs, una pel·lícula constantment interrompuda per tutorials que expliquen les instruccions del joc, un (auto)retrat de l’artista orfe i sociòpata en la figura d’un Mark Rylance que sembla Willy Wonka en clau nerd. [Time Out, 29/03/2018]
ObservacionsEl neologisme sociòpata és un compost culte format pels elements socio-, del llatí socius ‘soci’, i que connota la idea de societat o de social, i -pata, del grec πάθος ‘sofriment, malaltia’. Un sociòpata és una persona que pateix una sociopatia, trastorn de la personalitat caracteritzat per actituds i comportaments antisocials.
Tot i que tenen comportaments compartits, com la falta de remordiment i empatia, o el menyspreu per les normes socials, la diferència entre els psicòpates i els sociòpates és que en el primer cas es tracta de malalts psíquics, ja que tenen tendències antisocials innates, és a dir, per naturalesa i, per tant, és poc probable la seva rehabilitació dins la societat, mentre que el segon grup té aquest trastorn de conducta perquè pot haver estat criat en un determinat ambient, com seria en una família desestructurada o si es pateixen abusos sexuals. Segons la psicòloga de la universitat de Harvard i autora del llibre The Sociopath Next Door [‘El sociòpata del costat’], Martha Stout, una de cada 25 persones és sociòpata.



[Font: neolosfera.wordpress.com]

Sem comentários:

Enviar um comentário