sábado, 30 de junho de 2018

La mancomunitat d’Iparralde reconeix el basc i l’occità com a llengües pròpies del seu territori


La decisió és “simbòlica” però s’acompanya d’una “política lingüística forta”, diu el vicepresident de la institució
 
La reunió on es va aprovar el reconeixement. Foto: Communauté d'Agglomération Pays Basque
La Comunitat d’Aglomeració del País Basc ha reconegut oficialment el basc i l’occità com a llengües pròpies del seu territori. Aquesta mancomunitat de municipis, que correspon fonamentalment al territori d’Iparralde i a la zona occitanòfona del Baix Ador, es va constituir el gener de 2017 i és la primera institució basca de la història de la República Francesa.

La decisió va tenir 145 vots a favor, 18 en contra i 22 abstencions.


La Communauté d’agglomération Pays Basque reconnaît officiellement le basque et le gascon occitan comme langues de son territoire, aux côtés de la langue française. 145 voix pour, 18 contre, 22 abstentions

El reconeixement del basc i l’occità és “simbòlic”, atès que tan sols el Parlament francès té la potestat d’oficialitzar llengües, però s’acompanya “d’una política lingüística forta” a favor dels dos idiomes, explica Beñat Arrabit, vicepresident de la Comunitat del País Basc. Dins d’aquesta política s’inclouen el suport a les entitats de foment del basc, la senyalització bilingüe i l’ús del basc i l’occità en les comunicacions oficials. Així, una part del web institucional de la Comunitat és disponible en aquestes dues llengües.
 
[Font: www.nationalia.cat]

Sem comentários:

Enviar um comentário