segunda-feira, 3 de julho de 2017

L'Aran debatrà el seu encaix en una Catalunya independent

La proposta: una república confederal binacional on l'Aran pugui disposar d'un estat propi?



L'Aran debatrà sobre el referèndum del pròxim 1 d'octubre i sobre el paper que hauria de tenir la regió en una Catalunya independent. El debat es farà el dissabte 8 de juliol, a les 7 de la tarda, a la sala d'actes de l'Ajuntament de Les (Val d'Aran). Aquest acte serà el primer on es parlarà i discutirà obertament sobre el futur d'Aran en una nova República.

El debat l'organitza Constituïm i el Cercle d'Agermanament Occitano-català (CAOC). Concretament, comptarà amb la participació de Jordi Domingo portaveu de Constituïm, Marçal Girbau membre del CAOC, la diputada aranesa al Parlament de Catalunya Mireia Boya (CUP), el vice-sindic d'Aran Luis Carlos Medina (CDA), l'alcalde de Les Emilio Medán (UA), el regidor de Les Hug de la Rosa (Corròp) i l'assessor de la Generalitat de Catalunya en afers aranesos Àlex Moga.

Segons anuncien els organitzadors, l'acte començarà amb "la presentació de la proposta de constitució elaborada pel grup de Constituïm i traduïda a l'aranès recentment", fent especial èmfasi en els aspectes que concerneixen directament l'Aran i el seu autogovern.

Després, el CAOC exposarà la seva idea geopolítica (presentada a Barcelona l'octubre passat) en cas d'una eventual independència de Catalunya: una república confederal binacional on l'Aran pugui disposar d'un estat propi.

Una vegada les dues organitzacions hagin proposat els seus projectes, s'iniciarà el debat amb la resta de participants, que expressaran el seu punt de vista sobre l'Aran en el context del referèndum de l'1 d'octubre, l'encaix d'aquest territori occità en una nova República i la futura Constitució.

Aquesta notícia surt a la llum dies després que, precisament, el municipi de Les hagi estat notícia aquests darrers dies per adherir-se al Pacte Nacional pel Referèndum. De fet, és el primer municipi aranès adherit.


[Font: www.racocatala.cat ]

Sem comentários:

Enviar um comentário