terça-feira, 19 de novembro de 2013

El "sí" a la independència d'Escòcia, des de l'ecologisme

El Partit Verd Escocès posa en marxa la seva pròpia campanya a favor de la sobirania · Els ecologistes volen introduir al debat mirades diferents a les de l'SNP · La formació reclama una transició cap a les energies renovables, una moneda pròpia i la sortida de l'OTAN

El Partit Nacional Escocès (SNP, sigles en anglès) ha estat, i continua sent, la gran força política de l'independentisme. Els seus arguments són centrals en la campanya a favor del "sí" al referèndum que se celebrarà el proper setembre, però no són els únics. El Partit Verd Escocès acaba de llançar la seva pròpia campanya a favor de la independència, i ho fa amb alguns arguments diferents als de l'SNP. Una mirada a la sobirania des de l'ecologisme que qüestiona algunes idees ben establertes en l'independentisme, com l'ús que cal fer del petroli i del gas de la mar del Nord.

La campanya està encapçalada per un lema senzill: "Green Yes" ("Sí verd"), i vol posar el focus d'atenció sobre qüestions com la igualtat i la transformació social i el respecte de l'economia envers el medi ambient. "Per a molts Verds, aquest debat té poc a veure amb la identitat o els sentiments de patriotisme", diu el document fet públic pel partit ecologista.

La formació verda entén que aquests reptes es poden encarar molt millor en una Escòcia sobirana que no pas a través d'un Parlament, el britànic, que està "dominat per polítics que obeeixen als grans negocis i a la City de Londres", amb una cultura política que "vetlla pels interessos" d'aquells que es troben còmodes en l'statu quo actual.

Petroli, OTAN i lliura esterlina: una mirada diferent

La independència, per a què? Els Verds Escocesos consideren que la sobirania obrirà "oportunitats", i que caldrà "treballar encara més fort perquè no es perdin". El partit ecologista nega que calgui definir amb exactitud segons quines grans polítiques del nou Estat escocès abans que aquest hagi nascut.

La pertinença a l'OTAN és una d'aquestes. L'any passat, l'SNP va votar a favor de canviar la seva política sobre l'Aliança Atlàntica, i es va mostrar favorable a la continuïtat d'Escòcia en aquesta organització. Els ecologistes, per contra, recorden que el partit d'Alex Salmond no té "cap mandat" sobre aquesta qüestió, que segons ells, caldria decidir en les eleccions de 2016, les primeres després del referèndum. Els Verds Escocesos diuen que, llavors, ells s'oposaran a la pertinença d'Escòcia a l'OTAN.

L'altre gran tema és el de l'explotació del gas i el petroli de la mar del Nord. Un dels grans arguments de l'SNP és que Escòcia pot finançar perfectament la independència i el seu estat del benestar a través dels beneficis que obté d'aquests recursos fòssils. El Partit Verd, per contra, recorda que aquests recursos només garantiran un futur econòmic "durant algunes dècades", i aposta per a usar els diners que actualment s'obtenen de la seva extracció per a finançar una "transició ràpida" cap a les energies renovables.

Un altre punt de divergència és en relació amb la política monetària. L'SNP propugna el manteniment de la lliura esterlina com a moneda de l'Escòcia independent. Els Verds opinen, en canvi, que el país "només podrà exercir una independència econòmica plena" si està preparada per a desenvolupar la seva pròpia moneda. I diuen que l'SNP faria bé "d'explorar" els passos a fer perquè Escòcia es doti de divisa pròpia "si això esdevé una necessitat acceptada".

Escòcia/Alba

Dades generals

Població: 5.116.900 habitants (2005)
Superfície: 78.772 km²
Institucions: Govern d'Escòcia
Ciutats importants: Edimburg, Glasgow
Administració estatal: Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord
Llengües territorials: gaèlic escocès i escocès
Llengua oficial: anglès, gaèlic escocès i escocès
Data de la festa nacional: 30 de novembre
Cultura religiosa: cristiana protestant

[Font: www.nationalia.cat]

Sem comentários:

Enviar um comentário