quinta-feira, 18 de abril de 2013

Les bicicletes elèctriques Girona Ecobikes aporten valor afegit a la visita turística i permeten trencar el llindar del barri vell de Girona


Amb el nom Girona Ecobikes, la primavera passada es va dur a terme a la ciutat de Girona una experiència pilot per posar a prova l’ús de bicicletes elèctriques en la visita turística, tant en l’entorn urbà com en l’entorn natural de l’àrea urbana. L’activitat, de caràcter gratuït gràcies al suport de la xarxa europea ERNEST de recerca en turisme sostenible, ofereix una nova aproximació al comportament dels turistes.

L’objectiu principal d’aquest projecte, desenvolupat com a CLEAN (de l’anglès eleCtric mobiLity to analyse tourist bEhaviour in urbAN areas) ha estat la promoció de solucions de mobilitat alternativa en l’àmbit turístic. A Girona es va optar per la cessió de bicicletes elèctriques als turistes i visitants per fer dos itineraris prèviament establerts, un pel barri vell de la ciutat i l’altre per la vall de Sant Daniel, entorn natural que es perllonga a partir de la ruta anterior.

Es pretenia així obtenir una radiografia del comportament dels turistes, gràcies a la recollida de dades a través de dispositius mòbils instal•lats a les bicicletes (guiatge per GPS i audioguia en 4 idiomes amb explicacions en els principals punts d’interès) i de la valoració que feien de l’experiència mitjançant un qüestionari al final de l’activitat. D’altra banda, s’ha mesurat l’anàlisi de l’impacte d’aquesta mobilitat al territori i al medi ambient a partir de mesurar la qualitat de l’aire, gràcies a sensors col·locats en punts clau de tots dos itineraris.

Girona Ecobikes es va posar en funcionament el dia 27 d’abril, amb una roda de premsa a peu de bicicleta, davant de l’oficina que ha actuat com a punt de sortida i recepció dels usuaris, i com a central de reserves, l’anomenat punt de benvinguda, una oficina d’informació turística especialitzada a rebre grups i gestionar visites guiades.

L’activitat es va concebre per funcionar mitjançant la reserva prèvia a través del web de l’Ajuntament de Girona, amb l’objectiu d’una gestió i organització millor. El parc mòbil de bicicletes es va limitar com a màxim a 20 diàriament, incloent-hi 4 bicicletes petites per a nens i 4 cadiretes per portar-hi nadons, nombre considerat òptim donades les característiques de l’oficina de reserves i també la temporalitat de l’activitat. D’altra banda, la necessitat implícita d’atendre els grups de forma personalitzada per explicar-los el funcionament del GPS, donar-los algunes indicacions sobre les bicicletes, atendre dubtes sobre els itineraris, facilitar-los el casc i una armilla de seguretat, i un cop finalitzada la ruta fer-los completar el qüestionari, eren requisits que feien indispensable un cert ordre i control en l’arribada dels usuaris. Es va optar per agrupar els turistes en grups reduïts i esglaonar les sortides en períodes de 20 minuts aproximadament per evitar aglomeracions.

Un dels aspectes més rellevants de l’experiència ha girat entorn a la seva comunicació i difusió, per tractar-se en definitiva d’un producte de consum turístic, molt vinculat a la imatge de la ciutat. La creació d’un bàner allotjat a la portada del web de l’Ajuntament, el web de reserves dins de la pàgina de turisme i la comunicació a través de les xarxes socials més actives de l’Ajuntament van ser d’entrada els principals canals de difusió. El projecte es va complementar amb l’edició de 250 fullets i 50 cartells promocionals que es van repartir entre els hotels, les pensions, els hostals i els apartaments de l’Associació d’Hostaleria de Girona i Radial, que ha col•laborat informant i promovent l’activitat entre els seus clients, i la impressió de dues lones instal•lades a la façana del punt de benvinguda i de l’Oficina de Turisme de la Rambla, al rovell de l’ou de la visita turística.

Des del mateix dia de posada en marxa, les reserves van funcionar molt bé, amb una marcada estacionalitat de caps de setmana i dies festius, condicionada a la temporalitat del turisme a les nostres contrades.

Durant els 55 dies de durada de l’activitat es van rebre 326 sol·licituds, corresponents a 874 persones adultes, 84 infants i 54 nadons. El fet que varen existir alguns no-shows i algunes persones van utilitzar el servei més d’una vegada, dificulta oferir una xifra real d’usuaris. En tot cas, l’ocupació mitjana diària, del 95%, estableix una xifra d’usuaris lleugerament superior a les 1.000 persones, tenint en compte que cada bicicleta es destinava a un sol ús diari.

Una clara preferència per la ruta de Sant Daniel, que va ser escollida pel 66,8% d’usuaris, mentre que el 33,1% optaven per la ruta patrimonial del barri vell, denota la participació en l’activitat preferentment de visitants locals, molts d’ells residents a la mateixa ciutat o rodalies, i també de turistes domèstics, és a dir, visitants d’altres llocs de Catalunya que majoritàriament no estaven en primera visita a la ciutat. Aquestes dades són confirmades pel baix nombre d’usuaris estrangers, el 14%, corresponents a 16 nacionalitats diferents.

L’usuari ha estat majoritàriament jove, d’entre 25 i 44 anys, i destaca el fet que el 30% són famílies, les quals han mostrat una certa preferència per l’itinerari de Sant Daniel.

L’anàlisi dels recorreguts realitzats, fet a través dels dispositius GPS ha mostrat que la distància mitjana recorreguda és d’11,4 km amb una inversió de temps de 2,11 hores per ruta i usuari, i amb aturades freqüents. Les rutes estaven dissenyades per ser fetes entre 2 i 3 hores, per la qual cosa, atenent a durades màximes que alguns GPS indiquen, es conclou que l’activitat podria ser plantejada amb itineraris de més durada.

A la ruta de Sant Daniel s’observa com els usuaris han seguit majoritàriament el camí traçat, amb les pertinents aturades en els punts establerts com d’interès. En la ruta del barri vell, en canvi, el ciclista ha estat més lliure i només el 30% s’ha cenyit al recorregut, mentre que la resta, o bé l’ha ampliat d’acord amb les seves preferències (36%), o bé ha seguit una ruta totalment diferent (33%). Aquestes dades resulten molt interessants per conèixer el comportament dels turistes, quins són els pols d’atracció principals durant la visita (nodes1), el temps que hi inverteixen, quins itineraris prefereixen dins cada ruta, per on circulen els fluxos, etc.

Resulta significatiu que en un nucli històric en què la visita mitjana s’estableix entre 2 i 3 hores, un turista enfilat en una bicicleta elèctrica dediqui una mitjana de gairebé 2 hores (1h i 55 minuts), tenint en compte que aquesta ruta no inclou cap visita interior ni a museus ni a cap centre patrimonial o arquitectònic. El fet que en alguns casos la durada màxima de la visita hagi estat de gairebé 4 hores indica que l’activitat seria òptima, sobretot en el cas del barri vell, integrant a la ruta visites als principals centres d’interès cultural o patrimonial. En aquest supòsit caldria atendre dos aspectes fonamentals: l’habilitació d’aparcaments funcionals per a les bicicletes elèctriques, i la contractació de pòlisses d’assegurances per possibles incidències.

El grau de satisfacció dels usuaris ha estat molt elevat segons es desprèn dels resultats de l’enquesta completada al final de l’activitat. El 98,3% ha valorat positivament l’experiència, el 94,3% indica que la bicicleta elèctrica li ha permès fer una visita millor, el 97,6% valora com a bona o molt bona la qualitat del servei prestat.

Tot i això, el 35% dels usuaris ha trobat algun inconvenient, bàsicament relacionat amb la vialitat, que en el cas del barri vell es concreta en la dificultat per les pujades pronunciades, profusió de vianants per carrers estrets i a vegades amb poca visibilitat per al ciclista, i en el cas de la ruta natural, són derivats de l’estat abrupte d’alguns camins. Altres problemes ressenyats han estat generats per errors en la lectura de coordenades del GPS, majoritàriament en el nucli antic on l’alçada d’alguns edificis i l’estretor dels carrers provocava de vegades uns certs desajustaments entre la ruta i l’explicació de l’audioguia.
  
Girona Ecobikes ha esdevingut, doncs, un producte turístic atractiu, de baix cost i perfectament viable. Gràcies a la subvenció de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya en el marc de la xarxa ERNEST, la inversió realitzada per l’Ajuntament de Girona ha estat de 23.736 €, cost que ha recaigut necessàriament en el lloguer de bicicletes elèctriques i en aspectes de difusió i comunicació.

L’experiència ofereix agilitat i autonomia a l’usuari, no produeix cap petja ecològica, té molta visibilitat turística, comporta una valoració i una imatge positiva per a la ciutat vinculada a la mobilitat sostenible, i ofereix diverses opcions de gestió per part de les possibles empreses gestores.

En el cas de Girona, la posada en valor de la ruta de Sant Daniel ha permès una descoberta d’un entorn d’alt valor paisatgístic, ecològic i cultural, que fins ara, tot i l’existència d’itineraris2, no disposava d’una ruta adaptada al turista i amb informació cartogràfica precisa. L’èxit d’aquesta proposta ha despertat l’interès dels visitants i ha comportat que la Regidoria de Turisme i Comerç de l’Àrea de Promoció Econòmica i Ocupació de l’Ajuntament de Girona tingui entre els seus projectes la creació d’un fullet turístic de la ruta per promoure-la en el marc del projecte RES’PIR.


 Beatriu Alonso
 Unitat Municipal d’Anàlisi Territorial (UMAT)
 Ajuntament de Girona
_________________________________________________
1 DONAIRE, J.A., i GALÍ, N., “El comportament dels visitants del Barri Vell de Girona”, El Comportament dels Turistes, Estudis de Turisme de Catalunya
2 AJUNTAMENT DE GIRONA, “La Vall de Sant Daniel”, Girona, itineraris, número 10

[Foto: Núria Serrat - font: www.gencat.cat]

Sem comentários:

Enviar um comentário