domingo, 13 de janeiro de 2013

Se suïcida el programador i activista web que va desenvolupar la tecnologia RSS

El jove, de 26 anys i que havia estat acusat en diverses ocasions per la justícia per delictes informàtics, l'han trobat penjat a casa seva a Nova York

El jove programador i activista Aaron Swartz, que va desenvolupar la tecnologia web RSS i va ser un dels creadors de la xarxa social Reddit, ha estat trobat mort aquest dissabte al seu apartament de Nova York, en el que aparentment és un suicidi.

Swartz, de 26 anys, l'ha trobat penjat per la seva nòvia, segons ha explicat el seu oncle, Michael Wolf, al diari 'The New York Times'.

El jove programador va ajudar amb només 14 anys a crear l'RSS, una eina ara generalitzada que ajuda als usuaris a subscriure's a informació en línia, i aviat es va convertir en un activista conegut a Internet, que advocava per fer disponibles de forma gratuïta els arxius del web.

Acusacions per delictes informàtics

Tanmateix, el juliol de 2011 va ser acusat per autoritats federals d'aconseguir accés il·legal a JSTOR, un servei de distribució de revistes científiques i literàries restringit a subscriptors, i descarregar 4,8 milions d'articles i documents.

El cas seguia pendent de sentència, i els seus càrrecs comportaven penes potencials de fins a 35 anys a la presó i un milió de dòlars en multes, segons el diari.

Swartz també va ser investigat per l'FBI el 2008 per descarregar més de 18 milions de pàgines del sistema de pagament que recopila arxius judicials, Pacer, i divulgar-los al públic.

A més, el 2011 va ser arrestat per frau informàtic i més tard acusat de robar milions de documents digitals de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), un cas del qual es va declarar innocent el passat setembre.

Un estudiant frustrat

Swartz va estudiar a la Universitat de Stanford, però finalment la va abandonar després de considerar que l'atmosfera "no era molt intel·lectual i als alumnes sembla que els importaven poc els seus estudis", segons va escriure el 2008 en un bloc.

Llavors es va concentrar a contribuir a desenvolupar Reddit, la xarxa social dedicada a notícies que va ser comprada per l'editorial Comte Nast el 2006.

També va treballar al MIT amb l'inventor de la web, Tim Berners-Lee, per desenvolupar estàndards de la xarxa.

L'encaix difícil

Wolf, oncle de Swartz, ha assegurat al 'The New York Times' que recordarà al seu nebot com un jove que "tenia en el seu cervell una certa lògica en la qual el món no sempre encaixava, i això li costava de vegades".

Un amic del jove, el periodista Cory Doctorow, ha escrit un llarg missatge d'homenatge al web BoingBoing on descarta que s'hagi suïcidat pels procediments legals en contra, sinó que "havia tingut problemes de depressió durant anys, i havia escrit sobre ella".

[Font: www.ara.cat]

Sem comentários:

Enviar um comentário