domingo, 16 de abril de 2017

El Voluntariat per la llengua crea més de 10.000 noves parelles lingüístiques durant el 2016

El 2016 es van registrar almenys 200.360 hores de conversa en català, amb més de 70.000 participants a les activitats que n’afavoreixen l’ús



El programa Voluntariat per la llengua (VxL), impulsat per la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura, gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística, va crear 10.018 parelles lingüístiques el 2016, un nombre de parelles equivalent a l’assolit l’any anterior. D’aquestes, el 96% van ser organitzades directament pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i el 3% van ser-ho per entitats no governamentals que col·laboren en el programa. En total, més de 110.000 parelles han estat creades des del naixement del VXL l’any 2003.

L’any 2016, 5.967 noves persones s’han inscrit al programa, de les quals gairebé el 70% corresponen a aprenents i poc més del 30%, a voluntaris. D’entre les noves persones inscrites, 4.320 eren dones. En total, el programa va generar, al llarg de l’any, almenys 200.360 hores de conversa en català, atès que cada parella es troba almenys una hora a la setmana durant 10 setmanes.

El programa té una sòlida implantació territorial: 210 localitats de Catalunya han format parelles lingüístiques durant el 2016. El territori amb més presència és la demarcació territorial de Barcelona, on es creen el 73% de les parelles.

El VXL té una gran dimensió social, com indiquen els 4.307 acords que el Consorci va signar al llarg de 2016 amb entitats i establiments col·laboradors, i les 1.855 activitats complementàries organitzades per afavorir l’ús del català, com ara anar al teatre o al cinema, activitats relacionades amb la lectura, la gastronomia, l’esport etc., que van ser seguides per 70.286 participants.

El VXL també té una àmplia dimensió sectorial en àmbits com la justícia, l’empresa, els esports, la sanitat, l’ensenyament, la joventut, la diversitat religiosa o la diversitat funcional, amb més de 2.339 parelles creades en aquests sectors. Per segon any consecutiu, la franja d’edat dels voluntaris d’entre 18 i 29 anys es manté en segona posició, gràcies també a la col·laboració en la difusió del programa de la Direcció General de Joventut i l’Agència Catalana de la Joventut.

Iniciat l’any 2003, el Voluntariat per la llengua facilita a les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo que el puguin practicar en un context real i relaxat. Per fer-ho, es formen parelles entre persones que parlen habitualment català (voluntaris) i persones interessades a adquirir fluïdesa (aprenents).

La Direcció General de Política Lingüística està organitzant una sessió de treball amb entitats que col·laboren i participen en el programa Voluntariat per la llengua, que tindrà lloc a final d’aquest mes. Els objectius principals d’aquest acte són reconèixer la tasca que duen a terme les entitats, fer balanç de la col·laboració, compartir experiències i bones pràctiques i posar en comú propostes per fer créixer la participació en el VxL.

Parelles ben avingudes

Per impulsar el VxL, la Direcció General de Política Lingüística porta a terme aquests dies la campanya “Parelles ben avingudes”, que incideix sobretot en la satisfacció dels participants en l’experiència i en la modalitat virtual del programa, que s’ha posat en marxa el 2017. La campanya es porta a terme a televisió, ràdio i a les xarxes socials. 





[Font: www.govern.cat]


Sem comentários:

Enviar um comentário