quinta-feira, 26 de outubro de 2017

A l'Argentina, es té la sensació que Europa no mourà ni un pèl com tampoc ho va fer durant el franquisme

Parlem amb el Casal dels Països Catalans de La Plata sobre la percepció exterior del moment històric que està vivint el país



Per entendre la complexitat del moment històric que viu Catalunya, hem entrevistat el Casal dels Països Catalans de La Plata, a l'Argentina. Fa 21 anys que funcionen i, a banda de les activitats que organitzen durant l'any, també tenen un mitjà digital per explicar Catalunya a Argentina. "Cada casal té llibertat, no tots els casals són independentistes; però nosaltres ho som marcadament i mai deixem de deixar-ho clar: treballem cada dia per ajudar i aportar el nostre gra de sorra", asseguren des de l'entitat. 

Quina imatge es té del procés d'independència que està engegant Catalunya al país on resideixes?

Des del Casal dels Països Catalans de La Plata fa temps que estem en el procés d'explicar què és Catalunya i què està buscant i les raons per les quals es vol independitzar. A l'Argentina no s'entén gaire a més hem d'entendre que el govern actual a l'Argentina és de dretes i no ajuda a difondre correctament aquest tipus de processos ja que n'està en contra. Anem a totes les emissores de ràdio, diaris locals i espais de discussió on ens requereixen o volen parlar del procés català.

Quina opinió han merescut les càrregues policials que va permetre el govern espanyol diumenge?

Aquestes imatges han donat la volta al món i han causat un rebuig general. Ningú entén les raons de l'atac a la població pacífica.

Després de l'1-O, ha augmentat el coneixement que es té de Catalunya al país on resideixes?

Se'n parla molt, gairebé cada dia i això és bo ja que queda molt lluny el conflicte i cada dia ens preguntes per els esdeveniments que van apareixent.

Des del país on resideixes, es té la percepció que ningú mourà fitxa a nivell internacional fins que no hi hagi una Declaració d'Independència?

No se sap. Hi ha perplexitat per saber quina és l'estratègia del govern català, però en general la gent té la sensació que Europa no mourà ni un pèl per Catalunya ja que tampoc ho va fer durant el franquisme.

Algun mitjà de comunicació o líder polític del país on resideixes ha fet alguna declaració aquests darrers dies sobre la causa catalana? Quina?

Molts diaris locals i nacionals han seguit o segueixen el dia a dia de Catalunya però cap polític s'ha expressat respecte el tema. Aquí a Argentina hi ha hagut eleccions al congres i al senat de manera que han estat molt ocupats en temes locals.

Quin paper esteu jugant els casals catalans en tot aquest procés?

Cada casal té llibertat en aquest sentit. Sabem que no tots els casals són independentistes. Nosaltres ho som marcadament i mai deixem de deixar-ho clar. Treballem cada dia per ajudar i aportar el nostre gra de sorra. Vam ajudar a inscriure els catalans residents a l'exterior de la nostra àrea d' influència i vam fomentar el vot de la CCE.

Creieu que la comunitat de catalans a l'exterior sent que se la té en compte en tot aquest moviment social que és el procés català?

Costa una mica de vegades copsar aquesta sensació. Els organismes que han d'impulsar aquest moviment sovint ve representat per agents que no funcionen tot el que seria convenient. 


[Font: www.racocatala.cat]

Sem comentários:

Enviar um comentário