sexta-feira, 22 de setembro de 2017

El documental que rememorarà el renaixement de la nació catalana


Escrit per Gemma Aguilera
Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català


"Un Congrés en què vam decidir el futur entre tots, arreu dels Països Catalans vam ser un sol poble". Amb aquest missatge, la Fundació Congrés de Cultura Catalana vol deixar constància audiovisual d'una fita històrica que va tenir lloc entre el 1975 i el 1977, el Congrés de Cultura Catalana, on es van posar les bases de la recuperació de la llengua, la cultura i les institucions pròpies dels Països Catalans, en un procés de participació ciutadana sense precedents. "Tot allò que podíem somiar com a poble es va concretar al Congrés amb ponències i resolucions", diuen els impulsors d'un documental, que porta per títol Imaginar un país. Per aconseguir-ho, la Fundació Congrés de Cultura Catalana ha posat en marxa un projecte de mecenatge a la plataforma digital Verkami, per aconseguir 7.000 euros.

La productora i codirectora del projecte, Marta Rovira, explica a Tornaveu que la iniciativa de fer un documental respon a un dels objectius centrals de la commemoració dels 40 anys del Congrés: difondre al públic en general el coneixement sobre què va ser i va significar el Congrés de Cultura Catalana en el marc de la transició política. "Ens va semblar que un documental era una molt bona eina per fer aquesta difusió, ja que permet utilitzar el material que hem anat recollint, com fotografies i vídeos, i les entrevistes que hem fet a personalitats destacades que hi van participar, per tal de construir un relat que reivindiqui el que va significar el Congrés en aquell context".

Rovira explica que el documental relatarà com el Congrés de Cultura Catalana va servir per imaginar un país, per definir les polítiques de govern de la futura Catalunya autonòmica. "Tot i que el sistema autonòmic que va sorgir de la transició va frustrar el projecte al País Valencià i a les Illes (en menor mesura), sí que a Catalunya es van aplicar moltes de les propostes que van sorgir del Congrés: l'estructura sanitària, l'ordenació territorial, l'oficialitat del català (també a les Illes)", relata. I afegeix que també cal recordar que d'aquell treball en van sorgir l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, la Societat Catalana de Sociolingüística i altres entitats que han estat fent feina al llarg d'aquests 40 anys.

Per posar en context la importància d'aquest congrés, Marta Rovira remarca: "Va significar un renaixement lingüístic i cultural, en el marc d'una activitat sense precedents organitzada des de la societat civil: intel·lectuals, acadèmics, entitats, ajuntaments... i milers de persones organitzant i participant en debats i actes culturals a cada poble i ciutat del país".

En definitiva, aquest documental pretén explicar com és Catalunya en el moment actual: "Ens permet entendre que allò que passa avui respon a una continuïtat històrica, a un projecte col·lectiu que perviu i creix a cada generació. El Congrés va demostrar que es podia fer un programa de govern sense tenir Estat, quan encara no hi havia ni tan sols un govern propi". Per tant, conclou Marta Rovira, "l'any 1977 col·lectivament ja havíem definit les nostres prioritats com a país i les polítiques que havíem de dur a terme". I a les portes de l'1-O, la també presidenta de la Fundació Congrés de Cultura Catalana afegeix: "Ningú no pot dubtar que Catalunya té la capacitat per a governar-se a tots els efectes, és a dir, en plena sobirania, a través d'un procés en què la participació ciutadana és la clau de la legitimitat. Ho va ser en el Congrés i ho ha de ser ara".

Podeu col·laborar amb el finançament del documental a través de Verkami, fent clic aquí.  


[Font: www.tornaveu.cat]

Sem comentários:

Enviar um comentário