sábado, 16 de novembro de 2019

Amb la policia, en català

La Plataforma per la Llengua recorda els drets lingüístics als manifestants


La Plataforma per la Llengua ha difós unes recomanacions per fer valdre els drets lingüístics dels ciutadans quan aquests participin en manifestacions i mobilitzacions, com passa aquests dies en molts indrets del país. L’entitat dona una sèrie de pautes, especialment a l’hora de comunicar-se amb la policia i el personal judicial, estaments sovint poc receptius al català i a altres llengües minoritzades.
L’entitat remarca cinc aspectes bàsics. El primer, “parlar sempre en català amb qualsevol membre de l’administració, inclosos tots els cossos de policia”. En segon lloc, “continuar parlant en català encara que els cossos policials o judicials se t’adrecin en castellà o et demanin canviar de llengua”. El tercer punt recorda que “en les relacions amb els Mossos d’Esquadra i les policies locals” es pot “exigir que se t’adrecin en català. El quart remarca el “dret de declarar en català” i “negar-se a signar la declaració si no recull el que has dit en la teva llengua”. I el darrer, insta a “exigir al teu advocat d’ofici o al privat que et defensi oralment i per escrit en català”.
Les recomanacions de la Plataforma per la Llengua arriben en un moment de molta tensió amb les forces de seguretat, que les darreres setmanes han fet desenes de detencions de manifestants independentistes. Els últims mesos, a més, l’entitat ha denunciat diversos casos de discriminació lingüística i, fins i tot, de vexacions, a ciutadans pel sol fet d’expressar-se en la seva llengua.
Un dels darrers casos va ser el del repartidor Jafet Pinedo, que va ser dut a la comissaria a Elx per haver-se adreçat en valencià a dos agents de la Policia Nacional. En un primer moment, els policies el van denunciar, però, finalment, van reconèixer, davant el jutge, que havien actuat amb “excés de zel”.


[Font: www.racocatala.cat]

Sem comentários:

Enviar um comentário