quarta-feira, 14 de dezembro de 2016

Microcatalunya

El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí presentarà el proper divendres 16 de desembre, a les set de la tarda, el llibre “Microcatalunya. Un viatge pels pobles més petits”, de Marc Serena i Edu Bayer. Un retrat del país a través dels pobles més petits que ha publicat Edicions Sidillà. S’encarregaran de la presentació els dos autors del llibre; el periodista Marc Serena i el fotògraf Edu Bayer. 

En Pompeyo treballa encara que sigui diumenge a Abella de la Conca (Pallars Jussà)
Escrit per Josep Maria Cortina

Fa un parell d’anys vàrem publicar una entrevista a dos joves periodistes, Marc Serena i Edu Bayer, que havien iniciat un projecte de llarg recorregut amb la intenció de respondre a la pregunta de: Com es viu a Catalunya en els petits municipis de menys de 500 habitants?
A bord d’una furgoneta han dedicat set mesos del seu temps a recórrer més d’una vuitantena de petites poblacions i a conviure amb els seus habitants. I en aquest trajecte personal han fet 14.000 quilòmetres, travessat 35 comarques i visitat 98 pobles. Un periple que els ha permès adquirir i difondre un notable volum d’informació sobre la vida rural a casa nostra. Una realitat que ha experimentat un canvi notabilíssim en passar de representar el 50% de la població, fa cent anys, a només l’1% actual.
El projecte va ser finançat primer amb el suport d’uns patrocinadors, La Fundació la Caixa, l’Associació de Micropobles de Catalunya, Estrella Damm, Xanascat i Furgo Net, principalment, i en segona instància a través d’un procés de micro mecenatge recolzat per més de cent cinquanta mecenes. La seva qualitat ha fet que el projecte hagi estat guardonat amb el Premi Carles Rahola de comunicació local.
El treball de camp s’havia de completar amb dos gran elements informatius. D’una banda la creació d’un portal web on s’hi ha anat aplegant una gran quantitat d’informació que tothom pot consultar. Es tracta de ttp://www.microcatalunya.cat/ on es poden trobar les fitxes dels 332 municipis de menys de 500 habitants de Catalunya amb dades estadístiques, fotografies, entrevistes i reflexions tant dels autors com de tots aquells que hi han volgut aportar informacions d’interès: excursions, fotografies, antigues llegendes, activitats lúdiques, etc. D’altra banda, integren el Blog del viatge -on s’han penjat extensos reportatges de les visites- els pobles i les activitats de tota mena compartides amb els seus habitants. Hi podeu passar hores gaudint d’imatges, i també d’algunes gravacions de so i vídeo.
La segona pota havia de ser la publicació d’un llibre que sintetitzés tota aquesta experiència amb un relat periodístic escrit per Marc Serena i fotografiat per Edu Bayer. Com acostuma a passar en el món editorial, la publicació s’ha endarrerit una mica però, finalment, aquests dies s’està presentant al públic a Barcelona i a diferents poblacions de la geografia catalana.
“MICROCATALUNYA Un viatge pels pobles més petits” és un llibre compendi de més de 300 pàgines on es resumeix tota aquesta experiència de la que estem parlant.
Ceferino, contrabandista de Montenartró (Pallars Sobirà)  
A l’entrevista abans esmentada deien els autors: “Fins ara cadascun de nosaltres dos hem treballat en les nostres respectives especialitats. La paraula i la imatge respectivament. Per aquest llibre aspirem aconseguir una combinació màgica en la que es produeixi un veritable diàleg entre els dos llenguatges. Que cap d’ells s’imposi sobre l’altre; que es complementin i enriqueixin. No és fàcil però resulta un repte engrescador que ens fa molta il·lusió.” Doncs val a dir que també han aconseguit plenament aquest objectiu.
Els texts que ha escrit Serena tenen la forma de breus relats, un per cada un dels pobles visitats, on es refereixen els testimonis, les trobades personals, les converses i les confessions que els veïns han anat fent a aquests dos joves que els visitaven i que s’han guanyat la seva confiança i estima. Una línia narrativa que en alguns moments ens transporta a alguns llibres de rondalles. Hi trobareu una gran varietat de personatges, des d’un antic contrabandista, un caçador de senglars,una infermera rural, un saurí, un venedor de peix ambulant, una modista de disfresses, un practicant de ioga, un mossèn que emet des d’una emissora de ràdio parroquial, i tants i tants d’altres. Es mostra així la riquesa humana d’uns paisatges que, malgrat el procés de despoblació que han viscut, conserven encara una forta personalitat. Ens trobem doncs davant d’un conjunt de petites peces, que juntes constitueixen un ric mosaic de la vida als anomenats micro pobles, un nom que sembla que a alguns no agrada gaire i que preferirien canviar pel de pobles molt petits.
Les fotografies d’Edu Bayer són de factura senzilla, sense estridències i artificis, molt descriptives però molt potents alhora perquè penetren en l’ànima d’allò que ens volen ensenyar. Hi trobem paisatges i panorames generals, carrers, places i altres racons urbans, fotografies de les feines que es porten a terme en aquests pobles i també un rica col·lecció de retrats de les persones contactades. Tot en un excel·lent color ben fixat per la qualitat de l’edició que ha estat a càrrec també, com no podia ser d’altre manera, d’una petita editorial de La Bisbal d’Empordà, Edicions Sidilla.
La impressió general és que el llibre s’ajusta molt bé, per la seva senzillesa i el seu estil directe i planer, a la realitat que imaginem en els pobles que descriu.
Això sí, cal llegir-lo, poc a poc, sense presses: una estona un parell de pobles, una altra un parell més; i així, sense deixar-lo, anar fent pausadament, tranquil·lament, al ritme de la realitat que ens explica. Si ho feu així us semblarà que acompanyeu en Marc i l’Edu en el seu periple per tota aquesta Catalunya tan desconeguda. Bon viatge!


[Fotos: Edu Bayer - font: www.nuvol.com]

Sem comentários:

Enviar um comentário