quarta-feira, 7 de junho de 2017

Diferents entitats sobiranistes emeten un comunicat en 9 idiomes per explicar el referèndum al món

El text assegura que aquest escenari 'donaria a la societat espanyola l'oportunitat d'alliberar-se d'una vegada dels fantasmes del seu passat'


El col·lectiu Emma, el col·lectiu Praga i el col·lectiu Wilson han publicat aquest dilluns un comunicat en 9 idiomes diferents en defensa del referèndum d'independència. Concretament, el text es pot llegir en català, castellàfrancèsitaliàalemanyportuguèsàrab i esperanto.

El text, titulat "Per què Europa hauria de veure amb bons ulls un referèndum a Catalunya", comença repassant la història política recent de Catalunya per tal d'explicar el perquè del procés sobiranista. L'inici de tot plegat el col·loquen amb la redacció de l'últim Estatut i la seva posterior anul·lació per part del Tribunal Constitucional. 

Segons el text, amb la retallada de l'Estatut, "lluny de millorar l'anterior, va servir per posar límits a l'abast de l'autogovern català, i tot el procés va demostrar la falta de voluntat de la part espanyola d'avançar en aquesta direcció". 

A partir d'aquí, els col·lectius expliquen que el govern català ha decidit fer un referèndum i avisen que, a diferència del que va passar al Quebec durant el 1995 o a Escòcia el 2014, l'administració espanyola no deixarà que passi amb facilitat. 

El text posa èmfasis en aquest punt per explicar el conflicte. "Les autoritats espanyoles, en canvi, aplicant una interpretació estreta —per no dir partidista— de la Constitució, han declarat il·legal el referèndum i s'han proposat impedir-lo".

El comunicat també alerta que la decisió de la Generalitat per celebrar el referèndum "no s'ha de considerar una mostra de desafiament sinó un acte de democràcia". Les tres organitzacions expliquen que "els dirigents [catalans] estan complint el mandat que els van donar els centenars de milers que s'han estat manifestant pacíficament any rere any des del 2010". 

Una bona solució per a tothom

Un dels punts claus del comunicat és la visió positiva que mostra sobre la celebració del referèndum. Per una banda, els col·lectius argumenten que amb la seva celebració s'obrirà un diàleg sobre "una nova relació amb Espanya, basada en el reconeixement dels seus drets [de Catalunya] com a poble, inclús el dret a dir-hi l'última paraula sobre la forma que ha de tenir aquesta relació".

Per altra banda, segons diu el text, aquest fet també pot acabar sent bo per a Espanya, perquè "obligaria el seu govern i les altres forces polítiques a repensar els fonaments del règim establert el 1978". De fet, s'alerta que "aquest va ser el resultat de la transició a un govern democràtic dissenyada i aplicada per uns quadres polítics sorgits de la dictadura franquista". 

És a dir, el referèndum català "donaria a la societat espanyola l'oportunitat d'alliberar-se d'una vegada dels fantasmes del seu passat autoritari i d'afrontar els defectes d'un sistema polític greument condicionat pels seus orígens".

Per acabar, els 3 col·lectius alerten que el procés seria quelcom positiu també per Europa perquè contribuirà a resoldre un problema que s'està enquistant i seria un exemple pel món a l'hora de resoldre les diferències entre les nacions i dintre dels estats.

Recordem que el col·lectiu Emma va néixer el 2009 i té com a objectiu agregar i difondre les notícies sobre Catalunya que es redacten a l'estranger. 

Per la seva banda, el col·lectiu Pragaés un grup juristes vinculats al món acadèmic. Neix el 2013 amb l'objectiu de contribuir amb arguments jurídicament fonamentats al debat sobre l'exercici del dret a decidir de Catalunya.

Per últim, el col·lectiu Wilson, també format durant el 2013, està format per economistes i politòlegs catalans coneguts internacionalment. L'organització difon informació contrastada sobre el futur polític de Catalunya en cas d'esdevenir (o no) un estat independent. 


[Font: www.racocatala.cat]

Sem comentários:

Enviar um comentário