domingo, 29 de setembro de 2013

Toc d'alerta europeu: el govern socialista francès amenaça d'expulsar els gitanos

ANÀLISI. Aquests últims dies, pràcticament tots els grans mitjans de comunicació francesos porten la notícia, amb els corresponents comentaris, sobre l'amenaça d'expulsió dels gitanos del territori de la República Francesa. Una amenaça de profund calat perquè prové del mateix ministre de l'interior, Manuel Valls. Una visió de conjunt a cura del president emèrit del CIEMEN, Aureli Argemí.

Valls no ha estalviat paraules per a expressar-se en el sentit de l'expulsió dels gitanos, i proclamava a través de la ràdio France Inter: "Els gitanos són incapaços d'integrar-se a França i, per tant, han de ser reconduïts a Romania i a Bulgària" (sumen entre 15.000 i 20.000 persones). Viuen a les perifèries de les ciutats, sotmesos a " la mendicitat i a la delinqüència".

Una de les primeres reaccions davant d'aquests plantejaments ha vingut de la Comissió Europea. El seu portaveu, Olivier Bally, ha declarat que si els principis de lliure circulació i de la llibertat de residència en un altre país de la Unió no són respectats, "la Comissió utilitzarà tots els mitjans a la seva disposició". Ha posat en la memòria de tothom que la mateixa Comissió ja havia actuat en aquesta direcció, fa tres anys, quan el llavors president de la República Francesa, Nicolas Sarkozy, elegit amb els vots de la dreta, havia decretat l'expulsió d'un bon nombre de gitanos.

Tot i així, el ministre de l'Interior d'ara, membre d'un govern socialista, no ha baixat la guàrdia, per més que hagi puntualitzat que "vetlla atentament pel respecte de les normes europees". Segons ell, els gitanos tenen la vocació de retornar als seus països d'origen i d'integrar-s'hi. Se'ls ha d'ajudar a que ho facin. Concretament els governs de Romania i de Bulgària disposen "de fons estructurals de la Unió Europea que els facilita la tasca d'integració dels seus ciutadans, comprenent-hi els gitanos".

Per la seva part, el portaveu de la Comissió ha hagut de deplorar que la insistència del ministre Manuel Valls deu provenir d'una confusió "voluntària o involuntària" sobre el que diuen les normes europees sobre el tema. Més taxativa ha estat la vicepresidenta de la Comissió, Viviane Reding, la qual ha acusat el govern francès de no posar en pràctica el pla d'integració dels gitanos aprovat pels estats membres de la Unió Europea, amb la dotació de 50.000 milions d'euros que França no ha utilitzat. Ni així Manuel Valls s'ha sentit al·ludit. Ha tornat a insistir que no existeix "cap més solució que la de reconduir la majoria de gitanos a la frontera" i que aquesta decisió "és conforme a la directrius emanades de la Unió Europea el 2004".


Les protestes han arribat lluny, per exemple al si del Partit Socialista francès, del qual és membre Manuel Valls. Entre altres alts representants d'aquest partit, el seu secretari general, Harlem Désir, ha dit que no es creu "les teories segons les quals determinades poblacions no poden ser integrades" a un país democràtic com és França. En aquesta línia se situava el ministre d'Indústria, Arnaud Monebourg, en criticar el seu col·lega i demanar-li que corregís les seves declaracions. Posició contestada per Manuel Valls amb aquestes paraules: "No hi ha res a corregir. Només molesten els qui no coneixen l'assumpte". Aquesta gent "té maneres de viure extremadament diverses de les nostres". 

De les amenaces als actes


Segons Amnistia Internacional, durant l'any 2012 11.982 gitanos van ser expulsats dels llocs on habitaven. Una xifra que ha augmentat considerablement els primers mesos del 2013. Només comptant el primer semestre ja eren 10.174 els gitanos víctimes d'expulsions semblants. Segons el govern, de gairebé res no han servit la creació, el 2012, de 150 oficis "en tensió" que havien de beneficiar els gitanos i ajudar-los a integrar-se a França.

Un informe d'AI publicat el 25 de setembre, titulat "Condemnats a vagabundejar. Les expulsions forçades de gitanos a França", prova que els desmantellaments dels campaments dels gitanos mantenen aquestes persones en la precarietat i en la marginalitat. Obrant així, les autoritats franceses desplacen el problema i, a més, l'agreugen perquè no fan més que deteriorar les condicions de vida dels afectats, ja prou precàries.

El citat informe explica com les expulsions forçades s'acostumen a realitzar sense consultar els implicats i sense informar-los degudament i sense oferir-los cap alternativa acceptable. Les conseqüències acaben sent que els expulsats es vegin obligats a buscar refugi en campaments que encara no han estat agredits. Hi ha, certament, excepcions, com els serveis de certs ajuntaments ofereixen: terrenys ben indicats on acampar, amb aigua potable, amb mitjans de neteja... Els esmentats ajuntaments segueixen la convicció que els gitanos aspiren, tot conservant un estil de conducta propi, a viure normalment, en unes condicions decents i dignes, a poder treballar i oferir una existència millor als seus fills.

Unes raons inconfessades

Una constant que trobem en la majoria dels grans mitjans de comunicació és la pregunta relativa al fet que, precisament, ara, hagi tornat a posar-se a l'ordre dia la qüestió gitana. La resposta que donen sol coincidir, en el fons: s'està instrumentalitzant el problema davant la proximitat de les eleccions municipals que tindran lloc el proper mes de març i que, segons els sondejos, marcaran una pujada espectacular de l'extrema dreta, gràcies, en bona part, a la seva posició intransigent envers els gitanos i altres sectors discriminats de la societat. Sota aquesta perspectiva, Manuel Valls no fa més que interpretar el sentiment -confessat o no- de molts francesos, amb ganes de frenar, amb deixos xenòfobs, l'ascensió del Front Popular.

Amb la seva especial atenció envers els gitanos, Valls s'apunta a la idea que les poblacions gitanes han de ser els bocs emissaris privilegiats al voltant dels quals es cristal·litzin les pors relatives a la inseguretat que assota les grans ciutats, en especial, aquestes últimes setmanes, Marsella. 

[Font: www.nationalia.cat]

Sem comentários:

Enviar um comentário