quinta-feira, 15 de junho de 2017

Els obscurs objectius de l'Acadèmia Aragonesa de la Llengua per al català de la Franja

Escrit per MARCEL PENA

La setmana passada es va publicar que la DGA crearà l'Acadèmia Aragonesa de la Llengua. Tot i que en principi pareix una iniciativa a valorar, i més venint des de Saragossa, cal aclarir que no tot és tan bonic. Començant per la denominació que donen a la llengua, "català d'Aragó", l'objectiu del Govern aragonès i de la Direcció de Política Lingüística de la Comunitat Autònoma és crear una separació artificiosa entre el català de la Franja i el que es parla a la resta de territori català.
El català de la Franja pertany al bloc occidental, parlant-s'hi diferents modalitats del dialecte nord-occidental. Estes variants són les mateixes a un costat i altre de la frontera autonòmica. Això és un fet que aprova la comunitat científica catalana, però també l'aragonesa. Per tant, el mot "català d'Aragó", tot i reconèixer la catalanitat de la llengua, conté cert pòsit de secessionisme lingüístic, una evolució progressista del LAPAO.
La Llei de Llengües del 2013 del PP i la del 2015 del PSOE coincideixen, a més d'en no respectar la unitat de la llengua, en no atorgar cap valor legal ni social al català. Com a conseqüència, el català continua relegat a una assignatura optativa i secundària a l'escola, no es demana a l'hora d'accedir a un càrrec de l'administració pública i la toponímia dels pobles continua sent la castellana. Sense l'oficialitat, no queda clar quins seran els objectius de l'Acadèmia Aragonesa de la Llengua pel que fa al català. S'ha informat que la seua tasca serà regular el "català d'Aragó", quan d'això ja se n'encarrega l'IEC. Creant una regulació paral·lela a la proposada per l'IEC es refermaria el caràcter secessionista de l'entitat.
L'Acadèmia Aragonesa de la Llengua ha nascut amb un marcat caràcter polític per sobre de l'acadèmic. L'objectiu dels seus creadors ha estat intentar posar una barrera més entre la Franja i la resta de Catalunya. En esto cas, creant un organisme propi que propose una alternativa ortogràfica de l'establida per l'IEC, quan l'institut va ser creat per abastar tot l'àmbit lingüístic català.
Caldrà veure quin futur li espera a una institució que naix amb uns objectius tan obscurs. Els antecedents del Govern aragonès contra el català no ens fan ser pas optimistes, però cal esperar per veure els resultats del que en principi s'endevina com a simple parafernàlia. Si de veritat el Govern aragonès vol fer passes en pro del català, només cal que el dote de la importància que mereix a nivell institucional: l'oficialitat a tota la Comunitat Autònoma d'Aragó, canviar la toponímia oficial per la tradicional en català i reconèixer l'autoritat lingüística de l'IEC a tots els territoris catalanoparlants.

[Font: www.racocatala.cat]


Sem comentários:

Enviar um comentário