Por A.S.
Cando Umberto Eco (Alessandria, 1932-Milán, 2016) era neno a súa avoa dáballe a elixir entre un xeado de cornete de dous reais ou un ao corte ao dobre de prezo. Con todo, o futuro escritor e semiólogo estaba fascinado pola visión dalgúns nenos a quen os seus pais lles compraban dous cornetes, que lambían moi presumidos ladeando a cabeza a esquerda a dereita. A Eco, con todo, xamais lle permitiron semellante capricho. «Agora entendo que aqueles seres queridos xa defuntos tiñan razón», escribiría moito tempo despois. «Dous xeados de dous reais en lugar dun de catro non eran un malgaste no aspecto económico, pero sen dúbida érano no simbólico. Precisamente por iso desexábaos: porque dous xeados suxerían un exceso. E precisamente por iso negábanlleme: porque parecían indecentes, un insulto á miseria, a ostentación dun privilexio ficticio, un xactancioso benestar».
Reflexións
Este texto, titulado Como comer o xeado, forma parte do volume Como viaxar como un salmón (Lumen), que recolle unha selección de artigos do autor do nome da rosa, dos que un bo número permanecían inéditos en español. Proveñen das súas columnas quincenais, A Bustina dei Minerva, na revista L'Espresso. Son reflexións e instrucións sobre como afrontar eses pequenos pero ás veces incómodos desafíos cotiáns, entre os que se contan, entre outros, os tratos coa burocracia, as conversacións de fútbol con taxistas, non caer no uso trivial do móbil e como evitar enfermidades contaxiosas. Este último artigo valida esa definición dun clásico, é dicir, ese texto escrito noutra época e outro contexto, pero que cobra unha nova relevancia noutra época. Pero tamén a peza sobre o xeado constitúese como unha profunda reflexión acerca da presunción e o malgaste, nunha sociedade consumista que «quere que estean malcriados incluso os adultos».
Algúns destes artigos foron recompilados no seu día no libro Segundo diario mínimo, publicado tamén por Lumen en 1994, pero outros moitos permanecían inéditos en español, como os titulados Como castigar ao que practica spam e Como facer filosofía en casa.
[Imaxe: JUAN LÁZARO - fonte: www.lavozdegalicia.es]
Sem comentários:
Enviar um comentário