terça-feira, 2 de abril de 2019

trompe-l’oeil m

Primera documentació: 18/10/1991
Tipusmanlleu del francès
ContextosHi ha els que es resisteixen a entrar a cap església per raons ideològiques, sobretot si viatgen amb criatures, amb l’ànim pedagògic de no donar mal exemple; tant és que l’altar el presideixi un retaule barroc esplèndid o que Tiepolo pintés un enganyalull a la cúpula (un trompe-l’oeil, un trampantojo). [Ara, 2/08/2011]
O del trompe-l’oeil que es pot veure al palau Spada i que és obra del mateix arquitecte. [La Vanguardia, 20/01/2018]
ObservacionsEl mot trompe-l’oeil prové del francès tromper ‘enganyar’ i l’oeil ‘l’ull’ i significa, literalment, ‘enganyar l’ull’ i es defineix com ‘obra que, fonamentalment per mitjà dels recursos del clarobscur, la perspectiva i l’escorç, produeix la il·lusió que és composta d’objectes o figures reals’ (GDLC). Consisteix, doncs, a elaborar una obra pintada de tal manera que produeixi un efecte de realitat exacta, com si es tractés d’una escena real. En català, alguns autors en diuen enganyalull o enganya-l’ull, tot i que el Termcat prefereix la forma francesa.
Alguns dels artistes més destacats per elaborar trompe-l’oeil són René Magritte i Luca Giordano, entre molts altres. A més, cal tenir en compte que aquesta tècnica, que pot semblar més aviat moderna, ja es documenta en textos llatins que descriuen l’art grec, que valorava els diferents artistes segons el grau de realitat que aconseguien representar en les obres.


[Font: neolosfera.wordpress.com]

Sem comentários:

Enviar um comentário